ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2010 10:04:00

EU mikropůjčky pro malé firmy a nezaměstnané

EU mikropůjčky pro malé firmy a nezaměstnané

V době probíhající finanční a hospodářské krize, zejména rostoucí nezaměstnanosti, je třeba podporovat nejen banky a velké podniky ale také malé podniky a osoby samostatně výdělečně činné.

Malé a střední podniky vytvářejí v Evropě většinu nových pracovních míst.

Frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) podpořila vytvoření nového finančního nástroje programu mikrofinance pro zaměstnanost a sociální začlenění, který ve spolupráci s Evropskou investiční bankou zlepší dostupnost úvěrů právě pro nezaměstnané, osoby samostatně výdělečně činné a pro malé začínající podnikatele a rodinné firmy. Jedná se o půjčky ve výši až 25.000 eur (dnes zhruba 641.000 korun) určené firmám s maximálně deseti zaměstnanci, jejichž obrat nepřevyšuje dva miliony eur ročně. Celkově program počítá s částkou 100 milionů eur do roku 2013. Měl by být spuštěn v jednotlivých členských zemích začátkem léta roku 2010.

Jde o jeden z efektivních nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a dobrý způsob, jak utrácet tzv. evropské, ve skutečnosti však naše peníze. Plně jsme se zasadili o uvolnění potřebných prostředků na tento finanční nástroj z programu PROGRESS (Program Evropské unie pro zaměstnanost a sociální solidaritu). Nesouhlasíme s tím, aby byly finance pro nástroj mikrofinance získávány z rezerv či z jiných kapitol rozpočtu. Prostředky programu PROGRESS, jejichž celkový objem dosahuje 743,25 milionu eur na čtyřleté období 2007-2013, jsou ve skutečnosti využívány pro budování sítí pro studie a analýzy a organizace konferencí, seminářů... Žádné prostředky programu PROGRESS však nejsou určeny na bezprostřední podporu osob, které hledají práci anebo vytváří pracovní místa. Není pochyb o tom, že je potřeba stavět sítě, provádět analýzy a studie. Avšak v této době, která pro podnikatele a zaměstnance není lehká, je nezbytné dát přednost tomu, aby byly prostředky z rozpočtu Evropské unie využity pro programy bezprostředně určené zaměstnavatelům a zaměstnancům.

Milan Cabrnoch
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama