ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2010 9:33:00

Nové technologie pomohou zlepšit péči o seniory

Nové technologie pomohou zlepšit péči o seniory

Populace v Evropské unii i v České republice stárne. Žijeme déle než kdykoli předtím, současně se rodí i méně dětí. Rychle tak přibývá lidí, kteří potřebují pomoc druhých osob. Péče o seniory je nevyhovující, je třeba ji zásadně změnit.

Stále bohužel přetrvává model ústavní péče, kdy jsou senioři “odkládáni” do léčeben a ústavů. Je nezbytné tento zastaralý, nekvalitní a drahý model změnit a dát starým lidem možnost žít co nejdéle doma, v jejich přirozeném prostředí a s jejich blízkými. K tomu potřebují odpovídající moderní služby.

Využívání moderních informačních a komunikační technologií podporuje domácí péči a umožní starým lidem zůstat déle doma namísto umístění do ústavu. Průkopníkem v této oblasti je sdružení Život 90, které provozuje tísňovou péči. Jeho služby v praxi kombinují dosud oddělené systémy zdravotní a sociální péče. Právě propojení resortních systémů a vytvoření konceptu dlouhodobé péče je jednou z priorit Ministerstva zdravotnictví ČR.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a poslanec EP Milan Cabrnoch

Senioři dnes tvoří 18 % populace a během nejbližšího čtvrtstoletí se toto číslo pravděpodobně zdvojnásobí. Již dnes je péče o nejstarší generaci nevyhovující. V domovech pro seniory chybějí místa pro žadatele. Pro ty, kteří by chtěli zůstat doma, zase není dostatek potřebných asistenčních služeb. „Nejedná se přitom o téma, které řešíme jenom u nás doma. V celé Evropské unii narůstá počet seniorů. Do roku 2050 se zde zvýší počet lidí starších 65 let o 70 % a počet lidí starších 80 let, kteří jsou často zcela závislí na pomoci jiné osoby, dokonce až o 170 %.

Na seniory se často nahlíží jako na problém, zátěž, která dopadá na společnost. To považuji za velkou nespravedlnost a velký omyl. To, že se dožíváme delšího věku, je naším společným úspěchem. Dlouhověkost je současně nezanedbatelným potenciálem pro ekonomiku. Odhaduje se, že Evropané starší 65ti let budou disponovat příjmy v hodnotě přes 3 bilióny euro ročně, a to už představuje obrovský tržní potenciál. Musíme zcela změnit přístup ke stárnutí a dlouhověkosti v celé společnosti. Součástí této změny je úkol přizpůsobit sociální i zdravotní služby vyšší poptávce, potřebám a také možnostem stárnoucího obyvatelstva,“ uvádí Milan Cabrnoch, poslanec Evropského parlamentu, který se snaží upozornit na téma dlouhověkosti, jeho společenský i ekonomický rozměr, a podpořit změnu v dlouhodobé péči včetně využívání moderních technologií v péči o seniory.

Právě moderní technologie mají velký potenciál v rozvoji asistenčních služeb pro staré lidi. Jednou ze služeb, která informační a komunikační technologie využívá, je tísňová péče. Ta zajišťuje okamžitý kontakt mezi člověkem v tísni a speciálním dispečinkem. Starší, nemocní, osamocení nebo postižení lidé jsou pomocí hlídacího monitorovacího systému napojeni nepřetržitě 24 hodin na dispečink, který jim v případě potřeby zprostředkuje okamžitou pomoc. „Pohybové služby jsou velmi nákladné a lidé, kteří je využívají, by mohli žít s podporou doma. Častým problémem seniorů, kteří žijí sami, bývá pád, ztráta orientace a nemohoucnost přivolat si pomoc klasickým telefonem. Tísňová péče jim dodává jistotu, že když se vyskytne krizová situace, bude ji okamžitě někdo řešit. Senioři tak nemusí opouštět svůj domov a stěhovat se do často anonymních domovů,“ vysvětluje ředitel občanského sdružení Život90 Jan Lorman. Přestože tuto službu Život 90 úspěšně provozuje již 18 let a na Západě je zcela běžnou paralelou pobytovým službám, je stále tísňová péče v České republice službou spíše ojedinělou. V registru poskytovatelů sociálních služeb má tuto službu evidováno pouze 16 z nich. Čtvrtinu registrovaných služeb přitom poskytuje právě Život 90 a jeho střediska. Pro srovnání: počátkem roku bylo v České republice registrováno 468 domovů pro seniory.

Potenciál tísňové péče si uvědomuje i ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, která 16. února 2010 Život 90 navštívila a měla možnost seznámit se nejenom s fungováním tísňové péče, ale i s dalšími službami pro seniory, které občanské sdružení poskytuje. „Podle mého názoru není úplně šťastné domnívat se, že péči o seniory v České republice vyřešíme tím, že pro ně zvýšíme počet lůžek v různých ústavech. Musím, mezi jiným, podporovat služby v komunitách a snažit se udržet co nejdelší dobu seniory v jejich přirozeném prostředí,“ konstatuje ministryně Dana Jurásková. „Naším úkolem je systém péče o staré lidi vyvážit a nalézt optimální rovnováhu mezi poskytováním zdravotní a sociální péče.“
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama