ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2010 18:21:55

Povinný eurošlofík je tu, řidiči musejí pracovat méně

Povinný eurošlofík je tu, řidiči musejí pracovat méně

Pro zahrnutí živnostníků do přísného režimu neexistuje jediný racionální důvod, ani podle EK.

Profesionálním řidičům, kteří pracují na živnostenský list, přibude další administrativní a finanční zátěž. Evropský parlament dnes schválil směrnici, která těmto řidičům nařizuje stejný pracovní režim, jaký musejí dodržovat řidiči kamionů.

"Pro zahrnutí živnostníků do takto přísného režimu neexistuje jediný racionální důvod, a to ani podle Evropské komise," upozorňuje europoslanec Milan Cabrnoch z ODS. "Problém je ale v tom, že třeba ve Francii se pracuje 35 hodin týdně a konkurence z nových členských států je pro ně zkrátka nepřijatelná."

Ještě v dubnu tohoto roku to přitom vypadalo, že pravicová koalice, která má v Evropském parlamentu většinu hlasů, zabrání snahám levice práci podnikatelů omezit. Na stranu regulátorů se ale nakonec přidali evropští lidovci z jižních států vedeni Francií.

"Socialisté argumentovali hlavně potřebou vyšší bezpečnosti na silnicích a stejnými podmínkami pro všechny řidiče, nemají ale v rukou žádné podklady," říká konzervativní europoslanec Milan Cabrnoch. "Když pomineme fakt, že práce živnostníků je už tak dost regulovaná, obtížné bude i začlenění směrnice do národních legislativ. Živnostníci opravdu pracují jinak, než třeba řidiči kamionů. Živnostníci sedí u počítače, shánějí zakázky, komunikují s klienty. Budou i potom muset povinně odpočívat jako řidič kamionu? Jak budou tuto práci vykazovat, zaznamenávat, a kdo je bude kontrolovat?" ptá se Milan Cabrnoch.

Už nyní platí pro všechny řidiče v nákladní dopravě stejná pravidla. Celková doba řízení vozu nesmí přesáhnout 56 hodin týdně a vždy po 4,5 hodinách řízení musí řidič 45 minut odpočívat. Nově budou muset podnikatelé stejně jako zaměstnanci dodržovat pracovní dobu, tedyvčetně dalších povinných přestávek po šesti hodinách, a pracovat maximálně 48 hodin týdně.

Směrnice bude mít podle ČESMAD Bohemia negativní dopad na deset tisíc podnikatelů v České republice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama