ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2010 16:45:57

Zvolení a zaskočení poslanci

Zvolení a zaskočení poslanci

Z vlastní zkušenosti vím, že není možné odpovědně pracovat a současně být poslancem.

 V mé oblíbené písničce Karla Plíhala se zpívá:

"shořela pojišťovna
kdo to srovná?
úředníci jsou zaskočení
nebyli pojištění"

Podobně zaskočené reakce se krátce po parlamentních volbách objevují mezi nově zvolenými poslanci. Co se to vlastně děje?

Změna ve volebním zákoně dovolila voličům více než předtím projevit vlastní vůli a dát kandidátům preferenční hlasy - kroužky. Namísto dvou měl volič v těchto volbách poprvé čtyři kroužky. Kandidátovi navíc k "přeskočení" na čelo kandidátky stačilo získat 5% namísto dřívějších 7% kroužků.

A tak byli v mnoha případech zvoleni kandidáti ne z předních, ale z dalších míst kandidátky. Mnoho lidí je zaskočeno. Zaskočení jsou kandidáti z čela kandidátky, kteří věřili, že jim jejich pozice na kandidátce zvolení zaručuje. Mýlili se. Zaskočeni jsou zvolení poslanci. Se svým zvolením nepočítali, někdy to dokonce vypadá, že ani zvoleni být nechtěli a mandát jim komplikuje život. A zaskočeno může být také vedení politické strany, které zvolené poslance "nezná".

Co s tím?

Zaprvé musíme být připraveni na to, že voliči ve volbách svůj názor projeví a zvolí toho, koho zvolit chtějí. Všichni kandidáti musí myslet svou kandidaturu vážně a být připraveni ve sněmovně pracovat. Je nepřijatelné, aby známé a populární osobnosti, jako třeba lékaři či učitelé, dělali na kandidátkách "křoví" méně známým kandidátům - pokládám to za neupřímné matení voličů. Se zvolením kteréhokoli kandidáta musí počítat i vedení politických stran.

Zadruhé ti, kdo kandidují na čele kandidátek, musí pochopit, že tato odpovědná pozice jim ještě zvolení nezaručuje. Voliči změnili své chování, nehlasují již pouze pro stranu, ale hodnotí jednotlivé kandidáty, sledují, jak se prezentují, jak pracují, co přináší.

Nezvolení kandidáti se s realitou jistě brzy vyrovnají. Pracovitých a zkušených lidí není nikdy dost a jistě se uplatní. Zvolení kandidáti musí přijmout své mandáty, vzít na sebe odpovědnost, vzdát se svých občanských povolání a nastoupit do sněmovny. Z vlastní zkušenosti vím, že není možné odpovědně pracovat a současně být poslancem.

Vzdát se mandátu, získaného preferenčními hlasy, bych pokládal za podvod na voličích. Takový mandát je velice silný, má osobní charakter a je vyjádřením vůle voličů. To si prostě měli kandidáti rozmyslet včas, dříve, než ve volbách kandidovali. Předat mandát někomu, kdo hlasy voličů nezískal, je falešné.

Pokora je dobrou vlastností. V politice je nezbytná. Politik se na prvním místě musí pokorně sklonit před výsledkem voleb, před vůlí voličů. Nezvolení musí svůj neúspěch pokorně přijmout, a zvolení musí vůli voličů respektovat, nastoupit do práce a zkusit splnit to, co slibovali.

MUDr. Milan Cabrnoch, člen VR, předseda OS Kolín a poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama