MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2023 17:25:00

Další šance pro děti s očními vadami

Další šance pro děti s očními vadami

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ortoptické ambulanci pro malé děti s očními vadami v mateřské škole ve Zlíně.

V tomto týdnu jsme v největší mateřské škole ve Zlíně slavnostně otevřeli ortoptickou ambulanci pro malé děti s očními vadami. Budou zde pod odborným dohledem zdravotníků z Krajské nemocnice T. Bati provádět různá cvičení tak, aby se některé oční vady mohly správným vedením významně zkorigovat a vidění u těchto dětí zlepšit.

Určitě má velký smysl, aby se tato tzv. ortoptická péče dostala dětem co nejdříve. Podle odborníkú je mezi třetím a šestým rokem pro dosažení nejlepších výsledků optimální věk. Proto jsem moc ráda, že se nyní tato možnost dětem v mateřské škole na Luční ulici ve Zlíně pilotně díky zdravotníkům z Krajské nemocnice T. Bati nabízí.

K dětskému ortoptickému stacionáři, který již řadu let provozuje Kroměřížská nemocnice ve svém areálu, kam rodiče s dětmi docházejí na intenzivní cvičení očí každý den, tak nyní přibude ve Zlínském kraji další možnost, kde se dětem s očními vadami mohou zkušené ortoptistky věnovat.

V této souvislosti se ale nedá nevzpomenout ani na kdysi vyhlášenou, bohužel dnes již neexistujíci “oční školu” v Kroměříži na Koperníkově ulici, kde byly děti dokonce ubytované a jezdily se sem léčilt snad z celé Moravy. Oční škola bývala v budově kláštera, která se po církevní restituci objektu přesunula pod křídla Kroměřížské nemocnice.

Bohužel, rozhodnutím pojišťovny, zbyl ze školy, kde byly děti po celou nezbytnou dobu ubytované, pouze denní stacionář. I když samozřejmě intenzita cvičení ve stacionáři se nemohla několikatýdennímu pobytu ve škole úplně vyrovnat, přesto mělo a má udržení dětské ortoptiky ve formě stacionáře v Kroměřížské nemocnici velký smysl.

Děti si šanci na dobrý zrak určitě zaslouží.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama