MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2011 12:12:28

Evropský parlament konečně schválil směrnici o právech spotřebitelů

Evropský parlament konečně schválil směrnici o právech spotřebitelů

Poslanci Evropského parlamentu dnes v prvním čtení schválili směrnici o právech spotřebitelů.

I přes extrémní náročnost vyjednávání mezi Parlamentem a Radou (jednání trvala přes 3 roky) se nakonec podařilo najít uspokojující kompromis. Směrnice je nyní založena na bázi maximální harmonizace (jednotná pravidla pro celou EU) s několika významnými výjimkami, které úspěšně vyjednala frakce sociálních demokratů, a které zachovávají vysokou míru ochrany spotřebitelů v zemích, kde by se tato ochrana zavedením společných pravidel snížila.

Nová pravidla tak posílí práva spotřebitelů zejména pokud jde o právo na informace či odstoupení od smlouvy, stejně tak směrnice výrazně zjednoduší podmínky pro přeshraniční nakupování na internetu. "Přeshraniční obchod je důležitou součástí vnitřního trhu EU, ale jeho digitální část nemá zdaleka takové podmínky, jaké by si zasloužila. Tato směrnice obchod přes internet zjednodušuje a přináší i jeho větší bezpečnost, což by mělo přispět i k větší důvěře spotřebitelů v tento způsob nakupování," konstatovala česká europoslankyně Olga Sehnalová.

Směrnice tak například bude znamenat konec skrytých poplatků a zákaz předem zaškrtnutých políček na internetu, zvyšujících nenápadně cenu. "Při nákupu online se na konci celého procesu objeví okno s konečnou cenou. To bude kupující  muset zaškrtnout, aby tak mohl nákup dokončit. Veškeré poplatky, které vzniknou po přijetí této konečné ceny, bude muset hradit prodávající," okomentovala tuto novinku členka sociálně demokratické frakce europoslankyně Olga Sehnalová.

I přesto, že si sociální demokraté přáli vyšší úroveň ochrany spotřebitele v některých dalších bodech, návrh jako celek považují za dobrý kompromis, který přispěje k větší ochraně práv spotřebitelů. Směrnice ještě musí být formálně schválena Radou. Poté budou mít členské státy 2 roky na uvedení směrnice do praxe.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama