MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2019 17:45:00

Informace z Polska měly přijít dřív, obrátila jsem se na Evropskou komisi

Informace z Polska měly přijít dřív, obrátila jsem se na Evropskou komisi

Europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) dnes pracovně navštívila obec Chotěbuz u Českého Těšína, ve které se nachází největší hraniční přechod mezi ČR a Polskem, hojně využívaný pro nákladní dopravu mezi oběma zeměmi.

Poslankyně se v terénu setkala se zástupci státní veterinární správy a bezpečnostních sborů, kteří v současné době provádějí zesílené kontroly všech zásilek z Polska, včetně fyzických kontrol kamionů na hranicích. V souvislosti s aktuální kauzou ji zajímalo, jakým způsobem probíhají kontroly hovězího masa, jak funguje spolupráce mezi českými a polskými orgány nebo proč se k českým spotřebitelům hlášení o vývozu problémového masa dostalo z polské strany tak pozdě. Akce se účastnili také Jiří Nováček, první náměstek ministra vnitra, a Tomáš Kužel, ředitel krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Olga Sehnalová, která se v Evropském parlamentu dlouhodobě věnuje otázkám ochrany spotřebitele, uvedla, že se okamžitě po vypuknutí kauzy polského masa z nelegálních porážek obrátila na Evropskou komisi. „Zajímá mě, kdy a jakým způsobem se Evropská komise o skandálu dozvěděla, a jaká opatření do budoucna hodlá přijmout, aby se obdobným případům dařilo skutečně předcházet,“ upřesnila obsah svého dotazu na instituci.

Sama se v minulém roce zasadila o posílení pravomocí dozorových orgánů v EU, zejména pro případy přeshraničního porušování práv spotřebitelů, kdy je porušením zákona zasaženo více zemí. Zákon začne platit od ledna příštího roku.

„Skandál s hovězím masem je dalším z dlouhé řady, kdy byla narušena důvěra spotřebitelů v orgány, které se mají starat o jejich ochranu. Vnitřní trh EU je založen právě na důvěře, že jednotlivé státy budou moci garantovat, že svůj dohled nad trhem zvládají. Otevřené hranice nemohou být zneužívány pro podvodná jednání. Pak je nutné zintenzivnit nejen samotné hraniční kontroly, ale také zlepšit spolupráci mezi dozorovými orgány. Jsem ráda, že česká strana tady odvádí dobrou práci,“ uvedla Olga Sehnalová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama