MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2012 17:15:00

Jednotný trh vidím jako prostor, kde se ctí evropský sociální model

Jednotný trh vidím jako prostor, kde se ctí evropský sociální model

Osobnosti Unie zahájí v Parlamentu Týden jednotného trhu

Dnešním dnem začíná v Bruselu, a v mnoha členských státech EU, tzv. Týden jednotného trhu, který se koná u příležitosti dvacetiletého výročí jeho založení. Pomyslný startovní výstřel se uskuteční dnes v 10:00 v Evropském parlamentu v Bruselu na akci, kde se u jednoho stolu sejdou významné osobnosti minulosti i současnosti Unie – bývalý předseda Evropské komise Jacques Delors, současný předseda Evropské komise José Manuel Barroso, italský premiér a bývalý komisař Mario Monti anebo komisaři Michael Barnier a John Dalli. Součástí programu bude, vedle debaty o budoucnosti Evropy, vyhlášení soutěže „Generace 1992“, která mapovala očekávání od jednotného trhu současné generace dvacetiletých. Řadu souvisejících aktivit plánuje po celý týden rovněž Česká republika.

Podle poslankyně Evropského parlamentu a členky Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, Olgy Sehnalové (ČSSD, S&D) je právě Jednotný evropský akt, který položil základy jednotnému vnitřnímu trhu, nejvýznamnějším mezníkem v historii sjednocené Evropy. „Podobně ambiciózní a úspěšný projekt, kdy stovky společných legislativních aktů sjednotily dvanáct odlišných národních úprav, se už bude jen těžko opakovat,“ uvedla poslankyně.

K vývoji a k současnému stavu jednotného trhu poslankyně Sehnalová poznamenává: „Vnitřní trh musí nyní překonávat bariéry mezi 27 různými ekonomikami, s různými výchozími podmínkami a letitými tradicemi. To není jednoduché a tak posledních dvacet let neberu jako vítězství, ale jako těžkou a klikatou cestu, po které jsme se rozhodli jít.“

„Proto považuji za důležitý každý dílčí úspěch, který znamená zlepšení podmínek pro evropské občany. Od postupného zvyšování mobility, sjednocování široké agendy ochrany spotřebitelů, počínaje právy cestujících, po ceny za mezinárodní volání, anebo třeba výměnné programy typu Erasmus a mnoho dalšího,“ vyjmenovává poslankyně některé z projednávaných témat na půdě Evropského parlamentu.

„Osobně vidím jednotný trh, více než jako prostor pro ekonomické aktivity, ale jako prostor, kde se ctí evropský sociální model,“ uzavírá poslankyně Sehnalová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama