MUDr. Pavel Holík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2016 18:02:00

K pacientovi na české straně budou moci vyjet rakouští záchranáři

K pacientovi na české straně budou moci vyjet rakouští záchranáři

Koncem května 2016 česká vláda schválila návrh na sjednání Rámcové smlouvy mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby.

Díky této smlouvě české a rakouské zdravotnické záchranné služby budou moci spolupracovat při výjezdech k pacientům v přeshraniční oblasti.  V závažných případech bude možno, aby k pacientovi na české straně vyjeli rakouští záchranáři, kteří k němu to mají ze své základny blíže než česká záchranná služba, a naopak.

Takto bude moci být zachráněno více lidských životů, protože pacienti v příhraničních oblastech s horší dojezdovou dobou domácích záchranářů dostanou šanci na rychlejší pomoc. V návrhu smlouvy se zmiňuje, že záchranáři u sebe nebudou muset mít doklady, pokud v rámci zásahu přejedou přes hranice. Smlouva pokrývá i činnost letecké záchranné zdravotnické služby.

V současnosti je takováto spolupráce českých a rakouských záchranářů možná jen při katastrofách a velkých haváriích dle platné smlouvy z roku 1998. Nynější návrh tuto spolupráci podstatně rozšiřuje a přispěje k větší dostupnosti zdravotnických služeb. Tato spolupráce se na české straně má týkat krajů Jihočeského, Jihomoravského a Vysočina, na rakouské spolkových zemí Horní Rakousy a Dolní Rakousy. Smlouva je rámcová a má na ní navázat jednotlivá ujednání o přeshraniční spolupráci mezi kraji v ČR a spolkovými zeměmi v Rakousku, které podmínky spolupráce upřesní.

MUDr Pavel Holík dlouholetý aktivní lékař zdravotnické záchranné služby a odborník v této oblasti k této smlouvě, kterou zpravodajuje v Poslanecké sněmovně, řekl:

„Smlouva je opravdu důležitá a chtěl bych poděkovat české vládě a zejména ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi i ministru zahraničí Lubomírovi Zaorálkovi za sjednání této smlouvy, která umožní zachraňovat lidské života a prohloubí mezilidskou spolupráci v příhraniční oblasti."

Podobná mezinárodní smlouva upravující přeshraniční spolupráci byla sjednána se Spolkovou republikou Německem v roce 2014 a v zájmu udržení jednotných pravidel a podmínek přeshraniční spolupráce byla tato česko-německá smlouva využita jako základ pro jednání s Rakouskem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama