MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2021 10:43:00

Dejme práci z domova větší šanci i mimo pandemii

Dejme práci z domova větší šanci i mimo pandemii

Komentář na facebookovém profilu k práci z domova.

Home-office je šancí pro modernizaci trhu práce i lepší sladění profesního a rodinného života.

Dejme mu větší šanci i mimo pandemii COVID-19.

Pandemie COVID-19 hluboce otřásla celou společností, kromě závažných zdravotních důsledků nás pandemie zasáhla výrazně i socioekonomicky, značné škody jsme zaznamenali i v oblasti vzdělávání dětí, v oblasti podnikání, kultury atd.

Rok a půl velmi těžké celospolečenské situace ale přinesl i některé zajímavé zkušenosti, které můžeme, budeme-li chtít, využít i v budoucnu, kdy doufám, již nebudeme muset věnovat většinu svých sil boji s epidemiologickými riziky. Jednou z pozitivních zkušeností z kovidové doby je využití home-office, tedy práce z domova v mnohem širší míře, než je v ČR běžné. Není žádným tajemstvím, že ČR dlouhodobě zaostává v opatřeních ke zlepšení podmínek pro slaďování profesního a rodinného života.

Dlouhodobě se nepodařilo v naší zemi najít účinné a výhodné řešení pro zkrácené pracovní úvazky, pro větší flexibilitu pracovní doby  alespoň v některých profesích, pro sdílená pracovní místa, pro využití institutu home-office atd.

Důsledků tohoto stavu je celá řada, osobně za nejvýznamnější považuji dopad na české rodiny, které velmi často kvůli nízké flexibilitě na trhu práce buď mají finanční problémy, kdy jeden z rodičů zůstává mimo pracovní trh, aby se mohl dobře postarat o své děti, případně i o své prarodiče, kteří mnohdy potřebují pomoc blízké osoby. Velkým problémem je pro některé rodiny i velmi obtížná koordinace povinností v zaměstnání s péčí o děti a rodinu jako celek. Zde nástroje flexibility na pracovním trhu - zejména zkrácené pracovní úvazky, sdílená pracovní místa, home-office atd. mohou rodinám výrazně pomoci.

Pojďme s tímto problémem opravdu pohnout, máme co dohánět, a přitom to rozhodně není neřešitelný stav.

Zítra pořádám v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky společně s IKDP a Chartou Diverzity odborný seminář k problematice home office a věřím, že diskuze jak se zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanců i s experty přinese zajímavé poznatky, ze kterých bude možno čerpat při potřebných změnách zákoníku práce, které budou odrazovým můstkem k větší flexibilitě a vstřícnosti na trhu práce v ČR. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama