MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2021 10:21:00

Nezahrávejme si s nebezpečným fenoménem smrti

Nezahrávejme si s nebezpečným fenoménem smrti

Komentář na facebookovém profilu k nutnosti zajištění kvalitní hospicové péče

 Jako člověk, lékař i politik jsem přesvědčen, že život člověka v žádném případě neztrácí na ceně ani v jeho poslední etapě, ve stáří, které je někdy provázeno nevyléčitelnou nemocí. Za koalici SPOLU klademe obrovský důraz na to, aby stát vytvořil takové podmínky, aby tuto těžkou zkoušku zvládl dobře jak sám nemocný, tak jeho rodina.

Prosazujeme další intenzivní rozvoj všech potřebných zdravotních a sociálních služeb včetně paliativní a hospicové péče s důrazem na péči přímo v rodinách. V menším rozsahu pak potřebujeme i zázemí lůžkové hospicové péče po ty, kteří nemají rodinu či rodina nemá podmínky se starat v domácím prostředí. Kraj Vysočina si zaslouží vybudovat kamenný hospic, o který společně se Spolkem pro lůžkový hospic Mezi stromy a s dalšími dlouhodobě usilujeme.

Cítím před námi obrovský úkol, abychom nevyléčitelně nemocným a umírajícím nabídli komplexní péči včetně psychologické, duchovní atd., aby nikdo nemusel ani pomyslet na možnost asistované sebevraždy či eutanazie. Zkušenost, kterou prožil můj kolega a již řadu let ředitel lůžkového hospice je taková, že ze tří tisíc lidí, kteří prošli péčí kamenného hospice, se zmínily o možnosti eutanazie pouhé tři osoby.

To dokládá, že pokud existuje kvalitní paliativní a hospicová péče, tak naprostou většinu osob s nevyléčitelnou nemocí ani nenapadne, že by o eutanazii, byť jen uvažovali. Moc si přeji, abychom dali šanci kvalitnímu životu až do jeho přirozeného konce a nezahrávali si s nebezpečným fenoménem smrti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama