MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2016 11:57:06

Poslanecký den Víta Kaňkovského na Žďársku

Poslanecký den Víta Kaňkovského na Žďársku

Žďársko – Středu 24. února strávil poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) na Žďársku. Prostor věnoval problematice zdravotnictví a sociálních služeb v Kraji Vysočina, otázkám školství i tématům, která řeší komunální politici obcí a měst Žďárska.

 

Úvodní návštěva dne patřila setkání Víta Kaňkovského se starostu Nového Města na Moravě Michalem Šmardou a novoměstskou radní Helenou Šustrovou nad tématy celostátními i krajskými. „S panem starostou a paní radní jsme diskutovali mimo jiné téma novely o zemědělském půdním fondu (ZPF), kdy obce tíží finanční zátěž v podobě plateb za vynětí stavebních pozemků ze ZPF, dále problematiku poskytování sociálních služeb a její financování, kdy zejména obce II. a III. typu doplácejí na poskytování služeb i občanům malých obcí, jejichž zapojení do financování těchto služeb je založeno pouze na jejich dobrovolnosti. Mluvili jsme ale i o nutnosti zachování a další modernizaci novoměstské nemocnice, která je největším zaměstnavatelem ve městě a významným poskytovatelem zdravotní péče v tomto regionu,“ uvedl následně poslanec Kaňkovský. A právě novoměstská nemocnice byla druhým plánovaným zastavením ve městě.

Nedostatek lékařů i zdravotnického personálu

Ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě Věra Palečková informovala Víta Kaňkovského o stavu modernizace vybavení nemocnice v podobě instalace magnetické rezonance, kdy v tuto chvíli vrcholí výběrové řízení, po němž bude následovat stavební příprava a instalace nového přístroje. Živě také diskutovali problematiku zdravotnického personálu, kdy se začíná projevovat nedostatek nejen lékařů, ale i středního zdravotnického personálu. Paní ředitelka Palečková konstatovala, že bohudíky zatím nemocnice nepociťuje nedostatek zdravotních sester, ale vnímá tento problém v okolních zdravotnických zařízeních.  Návštěvu Vít Kaňkovský zakončil prohlídkou velmi moderního pracoviště Urgentního příjmu, kde jej provedl náměstek pro léčebnou péči Dušan Mach. „Jako lékař musím velmi ocenit úroveň, vybavení, organizaci a personální zajištění urgentního příjmu,“ neskrýval nadšení Vít Kaňkovský.

Téma školství i poskytování sociálních služeb ve Žďáře nad Sázavou

Z Nového Města pokračoval poslanec Kaňkovský do Žďáru nad Sázavou, aby se zde krátce setkal s ředitelem Biskupského gymnázia Jiřím Cočevem, se kterým hovořil i o otázkách církevního školství nebo tématu inkluze či šikaně na školách a její prevenci.

Problematice poskytování sociálních služeb se Vít Kaňkovský věnoval, za doprovodu okresního předsedy KDU-ČSL Radka Pátka, při setkání se zaměstnanci a klienty žďárského charitního centra služeb Klubu v 9 pro podporu duševního zdraví pro dospělé lidi s duševním onemocněním.  Zajímal se o fungování a financování poskytovaných služeb tohoto centra i nízkoprahového zařízení Ponorka, které také navštívil: „Velmi děkuji za příležitost navštívit obě tato zařízení a setkat se jak se zaměstnanci, tak i klienty zařízení. Velmi si vážím jejich práce. Je evidentní, že svou práci dělají nejen s velkou odborností, ale také srdcem, což je vidět na každém kroku. Mají můj velký respekt!“ řekl po návštěvě zařízení Kaňkovský.

Setkání s řediteli Charit Kraje Vysočina

Vít Kaňkovský měl také příležitost setkat se s řediteli Oblastních Charit Kraje Vysočina, kde se probíraly konkrétní otázky sociální politiky státu a Kraje Vysočina. Ředitelé se zajímali nejen o stav přípravy tzv. velké novelizace zákona o sociální péči, který by měl upřesnit některá pravidla poskytování sociálních služeb, ale také otázka provázanosti terénní hospicové služby se zřízením v současnosti chybějícího „kamenného“ hospice na Vysočině, stejně jako problematika financování této oblasti.

Setkání se starosty a místostarosty Žďárska

Závěr dne byl věnován setkání poslance Kaňkovského se starosty a místostarosty v prostorách žďárské Orlovny. Na úvod setkání Vít Kaňkovský informoval o současném dění v Poslanecké sněmovně. V následné otevřené diskusi došlo na různá témata, která komunální politiky trápí, jako např. řešení imigrační krize, problémy související s budoucností odpadového hospodářství, těžbou a zpracování uranu na Žďársku - v Brzkově a Dolní Rožínce, nebo situace v podobě rušení poboček České pošty: „Spojila jsem se už se starosty dalších obcí na Žďársku. Česká pošta při řešení svého ekonomického problému omezuje služby na venkově a předává práci jiným. Nechceme, aby svou povinnost přehazovala na obchody a obce,“ uvedla opětovně netínská starostka Pavla Krejzlová.

Josef Herbrych
asistent poslance

Více fotografií z návštěvy na: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.393528290771610.1073741888.149163751874733&type=3

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama