MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2018 18:49:54

Vít Kaňkovský: Lidem po pracovních úrazech svitla naděje

Vít Kaňkovský: Lidem po pracovních úrazech svitla naděje

Sněmovna dnes schválila v prvním čtení návrh našeho poslance Víta Kaňkovského /podán společně s Patrikem Nacherem/, kterým se mění zákoník práce.

Konkrétně jde o změnu nelogického a nespravedlivého ustanovení, v jehož důsledku přichází lidé po pracovních úrazech a osoby s chorobami z povolání o část jim poskytované renty, která jim kompenzuje ztrátu na výdělku. 
"Ano, i taková paradoxní ustanovení naše legislativa obsahuje. Jestliže totiž dojde k valorizaci minimální mzdy, pro osoby po těžkých pracovních úrazech či postižené chorobou z povolání to znamená jediné - snížení jim vyplácené náhrady za ztrátu na výdělku. Jistě se nelze divit, že jsou tímto postupem státu zklamáni a považuji jej za újmu. Mnohdy je stojí mnoho sil vyrovnat se s následky pracovního úrazu, jestliže se k tomu přidá macešské chování státu, pak se nelze divit jejich zklamání," řekl Vít Kaňkovský.
 
A tento problém předložená novela Víta Kaňkovského řeší, když zafixuje výši tzv. fiktivního poúrazového výdělku na výši minimální mzdy ke dni, kdy je osoba po pracovním úrazu zaregistrována v evidenci uchazečů o zaměstnání. Kdykoliv pak dojde k navýšení minimální mzdy, tak se na výši vyplácené renty poškozených osob nic nezmění, tedy nedojde k jejímu snížení.
 
Vít Kaňkovský dodává: "Mám radost, že Sněmovna náš návrh podpořila a postoupila jej k jednání do výborů,
je to dobrá zpráva pro všechny, kteří bojují se svým osudem po těžkém pracovním úrazu či po uznání choroby z povolání."

Zdroj: KDU-ČSL

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama