MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2019 21:31:00

Projevíme tím úctu hrdinům a zároveň zachráníme chátrající budovu

Projevíme tím úctu hrdinům a zároveň zachráníme chátrající budovu

Vedení pražského magistrátu začne jednat o odkupu bývalého Borůvkova sanatoria v Legerově ulici. Důvodem je snaha vytvořit z této budovy důstojné místo, které by připomnělo historické milníky Česka v průběhu dvacátého století.

 V rámci Palachova týdne, na výročí smrti studenta Palacha, se také v sobotu sejdou zástupci Prahy u budovy k tiché vzpomínce.

„Chceme aktivně řešit problém prázdných budov ve městě. Letos uplynulo přesně padesát let od sebeobětavého činu Jana Palacha, který tak chtěl zmobilizovat společnost. Bylo to v době, kdy se naše země dostala do područí okupantů, době temna, zoufalství a hluboké beznaděje. Čin Jana Palacha je šokující a odvážný zároveň. Čin, který měl ukončit komunistickou vládu již v roce 1969,“ řekl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

V rámci padesátého výročí Palachovy smrti začne vedení Prahy jednat o odkupu dřívějšího Borůvkova sanatoria. Tímto úkolem byl pověřen Petr Zeman, předseda Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči pražského zastupitelstva. „První jednání s majitelem proběhne ještě v lednu. Činy Jana Palacha a Josefa Toufara zásadně ovlivnily naši historii a z budovy by tak mělo být živé vzpomínkové místo otevřené pro veřejnost. Projevíme tím úctu hrdinům, a zároveň zachráníme prázdnou a chátrající budovu,“ uvedl Zeman.

Představitelé Prahy budou také jednat o udělení čestného občanství pro Jana Palacha, který se před padesáti lety obětoval na protest proti okupaci. „Jan Palach se v Praze narodil, studoval a za svobodu zde položil svou nejvyšší oběť. Za svůj obětavý čin a životní postoj v nelehké době si čestné občanství zaslouží. Bohužel vyhláška Prahy od roku 2018 neumožňuje udělovat tento titul in memoriam, proto na nejbližším zastupitelstvu navrhnu její změnu,“ popsal europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil.

Iniciaci jednání o odkupu Borůvkova sanatoria a jeho plánované využití kvituje. „Budov, které nesou takový historický odkaz, si musíme vážit,“ dodal Pospíšil. Sobotní vzpomínky na studenta Palacha se zúčastní hned několik zástupců hlavního města Prahy - mezi nimi bude například Jan Čižinský, Jiří Pospíšil, Adam Zábranský, Petr Zeman či Petr Hlaváček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama