MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2013 15:58:58

Reakce na diskuzní příspěvky u článku,,Důchodci blokují místa mladým..."

Reakce na diskuzní příspěvky u článku,,Důchodci blokují místa mladým..."

Se zájmem jsem si přečetl příspěvky v diskuzi u článku ,,Důchodci blokují místa mladým, napsal senátor. A měl co vysvětlovat," který jen stručně zmínil část mého názoru na problematiku nezaměstnanosti.

Se zájmem jsem si přečetl příspěvky v diskuzi u článku, který jen stručně zmínil část mého názoru na problematiku nezaměstnanosti (http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Duchodci-blokuji-mista-mladym-napsal-senator-A-mel-co-vysvetlovat-266847). Moudří vědí, že vytržení věty do titulku článku je účelové, aby čtenáře přitáhlo a rozpoutalo reakce. To se autorovi podařilo. Co ale zastínil, je můj celkový pohled na problematiku nezaměstnanosti, ale i účelová manipulace s mým názorem. Zásadně odmítám, že bych své vyjádření směřoval proti některé skupině občanů, konkrétně proti důchodcům. Rozhodně jsem nechtěl nijak rozeštvat občany, přesněji důchodce proti mladým a naopak nebo jiným etnickým skupinám či cizincům, to se povedlo autorce článku i daří diskutujícím. Naopak jsem uvedl, že si důchodci zaslouží lepší stáří a to bez práce, aby mohli cestovat a užívat si s přáteli. Není správné, že důchodci živoří a že musí pracovat, aby sebe nebo své děti uživili. Stejně tak není správné, že mladí lidé nemohou pracovat a zúročit své dovednosti i v praxi zlepšit svou kvalifikaci pro budoucnost.

Přestože neuznávám anonymní debaty a vyjádřené názory na internetu, rozhodl jsem se reagovat na některé názory. Je zajímavé, že názory jsou téměř vyrovnané. Já je rozděluji na čtyři stejné skupiny, tzn. že jedna část je proti mému názoru, druhá část se mnou souhlasí, třetí část řeší něco jiného a poslední část je jen vyjádřením averse vůči  mně, Senátu nebo ODS.

Nyní k tématům:

1.       Rozeštvávání lidí, šíření nenávisti…

Já lidi nerozeštvávám, o to se snaží někteří diskutující u článku i autorka článku svým nadpisem. Právo na názor má každý, respektujte i můj názor, který není ojedinělý.

2.       Mladí nic neumějí, jsou neschopní a líní…

Nesouhlasím. Domnívám se, že to není pravda, že takováto situace postihuje všechny věkové skupiny a profese. 

3.       Odchody do důchodu v 68, 70 a 75 letech…

Ano, je to tak, já např. mám nyní jít do důchodu v 67 letech a nedovedu si představit, jak v tomto věku budu schopen plně vykonávat profesi lékaře nebo že bych vykonával profese, které jsem během svého života dělal – kopáč, zedník, dlaždič, tapetář, malíř pokojů, lakýrník, sanitář, záchranář, chirurg. V tu dobu už možná ani nebudu živ, a pokud ano, tak budu zvládat jen např. sedět ve vrátnici nebo polehávat s nemocemi v posteli, v lepším případě většinu pracovní doby promarodím. Já s touto formou důchodové reformy nesouhlasil, protože z lékařského hlediska vím, že mnozí v tomto věku již nejsou schopni plného výkonu.

4.       Kvalitní absolventi škol

Ano, i já mám negativní zkušenosti s kvalitou vzdělání absolventů škol. Ale nelze všechny házet do jednoho pytle a odsuzovat mladé jako celek. Stejně tak nelze odsoudit skupinu důchodců jako celek. Ve všech lidských společenstvích jsou rozdíly mezi jednotlivci. Bohužel mám zkušenost s tím, že kvalitní a perspektivní mladí odborníci jsou bez práce a nemohou sehnat místo, přičemž známe situace, kde je blokují pasivní lidé v důchodovém věku. Také je potřeba zmínit to, že škola není nic více než základ, na kterém se musí stavět praxe, která dává lidem nejvíce do profesního i soukromého života. Pokud společnost brzdí mladé, vytváří si problém i do budoucna, kdy nebudeme mít nástupce těch přesluhujících, protože mladí bez práce ztrácí erudici i to co se naučili ve škole a stagnují. Poznal jsem to v medicíně a nyní máme v mnohých oborech deficit nástupců za ty odcházející.

5.       Bohatí důchodci

Ano, jsou zde i bohatí důchodci, ale taková situace je ve všech věkových skupinách, tj. že máme „zlatou mládež“ i bohaté podnikatele. Zde bych uvedl jen jedno – závist plodí nenávist a mám pocit že přerostla únosnou mez a je neustále podporována veřejností.

6.       Měl bych pracovat především já

Než se rozhodne autor příspěvku něco psát (i anonymně) veřejně a napadat i kritizovat a odsuzovat druhé, měl by se seznámit s dostupnými informacemi k tématu. Já pracuji od svých 18 let, do té doby jsem chodil na brigády. Vždy jsem měl více pracovních poměrů a pracoval po nocích a o víkendech nebo dovolených, abych se uživil. Jiní se rekreovali a odpočívali nebo sportovali a věnovali koníčkům. Je to každého věc, jaký život žije. Nic a nikdo nebrání nikomu, aby pracoval. Já také dělal manuální práci a jako lékař pracoval na stavbě, dělal kopáče nebo kamelota. Později jsem jako lékař sloužil na více místech. To ale může dělat každý, vč. toho senátorství. Nic nebrání tomu, aby každý, kdo mě pranýřuje, šel do politiky a zkusil prosadit své názory. Třeba místo toho nadávání v anonymních internetových diskuzích.

7.       Proč prodlužujete lidem odchod do důchodu…

Nic takového já nedělám. Možná jste si nevšimli, že Senát tento návrh poslanců vrátil, ale poslanci si prosadili svou. Jak jsem již uvedl, jsem proti zaměstnávání důchodců, kteří nechtějí nebo na to už nemají, ale tím nebráním těm, kteří ještě pracovat chtějí. Zastávám názor, že důchodce si má už užívat zbytku života v klidu a s přáteli nebo s rodinou a ne se někde ničit v práci.

8.       Nechte důchodce na pokoji…

Ale já jim nic neprovádím, naopak jim pomáhám jako lékař, když sloužím. Jejich neutěšenou situaci vnímám a právě proto bych jim přál, aby v důchodu nemuseli pracovat a přesto se měli dobře.

9.       Co udělám, až budu mít důchodový věk…

Již jsem uvedl, že to bude v mém případě podle současných norem až v 67 letech. A jak jsem také uvedl, budu buď již mrtev nebo nemocen, a v lepším případě si budu užívat konce života, ale nejspíše budu muset pracovat. Nejspíše a rád budu lékař na záchrance, tak jako moji kolegové v tomto důchodovém věku.

10.   Proč sedí v Poslanecké sněmovně a Senátu tolik důchodců…

To je ale přeci jednoduché odpovědět, protože si to občané – voliči přáli a zvolili je.

11.   Zda potřebuji 9 funkcí… a proč sedím na dvou židlích…

Nepotřebuji funkce, ale dělám je. Větší část vyplývá z logiky věci, že takovéto funkce zastává ředitel ZZS. Nebo si myslíte, že by členem bezpečnostní rady kraje a krizového štábu za zdravotnictví měl být třeba řidič sanitky nebo kdo? Možná se budete divit, kromě lékaře a senátora nejsou mé funkce placené a dělám je ze svého volna, tak jako někdo chodí na ryby, jiný na fotbal a jiný jezdí na chalupu či chatu. Člen vědecké rady ČLK je placen a to cca 400-500 Kč měsíčně za hodiny strávené na jednání. Nechápu, co na tom někomu vadí.

12.   Mladý lékař by operoval (srdce)…

Na tom též nevidím nic špatného. Ať operuje ten, kdo to umí bez ohledu na věk, tzn. že třeba ten mladý lékař, jak to běžně vidíme nejen u nás, ale i ve světě, ale třeba i lékař v pokročilém věku (důchodce), jak jsem to také mnohokrát zažil.

13.   Kdybych dělal u soukromníka…

Já jsem u soukromníka pracoval a hned několikrát. Nevidím v tom rozdíl. Spíše bych zdůraznil, že jsem vždy dělal jen to, co jsem dělat chtěl. A to může každý.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama