MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.05.2012 8:44:07 - mykeš

odpověď na dotaz

Co říkáte na legalizaci konopí pro lékařské účely, která se nedávno dostala do sněmovny? Podle poslance Skalického, je zde ještě spousta nevyřešených otázek. Zaujala mě zejména jedna. Kolik bude 1gram konopí stát? Podle pana poslance se bude muset do ceny započítat spousta věcí. Nebude pak docházet k tomu, že to bude pro pacienty drahé, a tím pádem nereálné? Co si vy o zákonu myslíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.05.2012 19:41:42 - MUDr. Zdeněk Schwarz
 Dobrý den,

můj názor na veškeré drogy je velmi benevolentní, protože zastávám názor, že by se měly uvolnit všechny a bylo by více po problému. Když se můžou volně a za vydatné podpory státu prodávat jiné mnohem závažnější drogy, tj. cigarety a alkohol, které ničí civilizaci mnohem více než jiné diskutované – zakázané drogy, tak bych uvolnil i ostatní. Z toho vyplývá i můj benevolentní názor na marihuanu, tzn. její legalizaci. Každý člověk by si měl sám rozhodovat o svém životě a těle, tj. když si někdo ničí tělo a zdraví alkoholem nebo cigaretami a nebo jídlem nebo sportem atd., tak by měli mít jiní právo na ničení si zdraví a těla drogami, které jsou stále z nějakého důvodu nelegální. Nabízí se otázka, proč nejsou legální? Protože z toho někdo má slušné peníze, tak jako z cigaret a alkoholu. Jenže u těch nelegálních drog to není v takovém rozsahu jako to existuje u dávno zlegalizovaných nebo nikdy nezakázaných – alkohol a cigarety. A to zde máme ještě další „legální“ drogy – různé prášky (tablety), které lidé užívají z pohodlí nebo ze zvyku – „návyku“, přestože působí jen jako placebo nebo nahrazují jejich neschopnost udělat pro sebe něco více a nebo řeší jiný nešvar – jinou závislost (třeba na již zmíněném jídle a sportu). Často zaznívá jako argument proti drogám názor, proč by měla být placena ze zdravotního pojištění léčba narkomanů apod. Zde stačí připomenout, že i oni jsou nemocní lidé a že i léčba kuřáků a alkoholiků nebo obézních (přežraných – nikoliv nemocných s poruchou metabolismu apod.) a nebo sportovců, kteří si ničí a zničili tělo sportem je hrazena ze zdravotního pojištění.

Nedávno jsem v zahraničí na jedné odborné konferenci vyslechl velice zajímavou přednášku profesora z oboru psychiatrie a závislostí, která popisovala situaci za 20 let v Basileji, kde drogovou problematiku vyřešili zajímavým způsobem, a to tak, že narkomanům dodali drogy zdarma. Celý projekt byl hrazen ze státních peněz a schválila Vláda. Šlo o zlegalizování drog, podávání drog zdarma závislým, jejich kontrola, psychosociální pomoc, resocializace atd. Narkomani přestali mít zájem o nelegální drogy, černý drogový trh zanikl, Heroin zcela zmizel z trhu, všichni přešli na náhražku Subutex, dávky se jim regulovaly (snižovaly), přestala injekční forma aplikace, takže poklesly vedlejší negativní projevy drogové závislosti (HIV, Hepatitis, infekty vpichů apod., ale i výskyt použitých stříkaček v centru města na ulicích atd.). Intenzivně se pracovalo s narkomany na jejich resocializaci tak, že se jim sehnalo ubytování, práce, pomáhalo řešit veškeré problémy – ekonomika, doklady, vzdělání, výdělek atd. Zvýhodnili podmínky pro ubytování (podnájmy) narkomanů vč. nízkonákladových bytů atd., stejně jako podmínky pro zaměstnavatele, kteří zaměstnají do nového systému zařazené narkomany, upraví podle jejich způsobu dosavadního života i pracovní dobu (zkrácení, klouzavá nebo individuální pracovní doba apod.). Všichni byli sledováni po zdravotní stránce, léčeni, tzn. jejich ostatní nemoci a další nebo vedlejší zdravotní problémy. Kriminalita spojená s drogami (krádeže, trh z kradeným zbožím, nelegální obchod s drogami atd.) klesla na původní parametry (před 20 lety, kdy začal problém s drogami eskalovat) a také počet dětí drogově závislých klesl až téměř eliminoval.

Zní to jako pohádka, ale fungovalo to a dnes je Basilej opět krásné město a grafy z přednášky hovoří jednoznačně pozitivně pro tento způsob řešení drogové problematiky. Pan profesor jezdí po světě a přednáší o jejich úspěchu, který se přes prvotní náklady státu jistě vyplatil.

Takže legalizace konopí pro léčebné účely - jednoznačně říkám ano. NA konkrétní podobě se musí shodnout odborníci, což já nejsem a proto to nemohu posoudit. Vyčkám na předložené konkrétní návrhy odborníků a jistě bohatou diskuzi a argumenty pro i proti a teprve poté se rozhodnu, který návrh podpořím. Cena musí odpovídat realitě a předražené zboží se neprodá a lidé najdou opět jinou cestu…

Děkuji za dotaz

Schwarz