MUDr. Zuzana Roithová, MBA

Místopředsedkyně KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2012 16:55:30

Evropští poslanci uvažují o obstavení účtů provládních ukrajinských oligarchů

Evropští poslanci uvažují o obstavení účtů provládních ukrajinských oligarchů

Podle Zuzany Roithové je nutné, aby se Evropská unie zajímala o osud všech politických vězňů na Ukrajině.

V době, kdy na Ukrajině eskaluje kampaň proti bývalé premiérce Julii Tymošenkové, se Evropský parlament z iniciativy Zuzany Roithové a na návrh poslaneckého klubu Evropské lidové strany zabýval zhoršující se situací na Ukrajině. Debata ukázala, že naprostá většina poslanců odsuzuje provázanost ukrajinské generální prokuratury s vládnoucí politickou garniturou, případy selektivní justice, nedostatečnou transparentnost soudních procesů, které jsou symbolické pro současnou Ukrajinu prezidenta Janukovyče. Jde o zneužívání veřejné moci k odstraňování opozice. Pokud nastávající parlamentní volby nebudou demokratické, pak evropské státy těžko podepíší a ratifikují již dojednanou asociační dohodu, která by Ukrajinu přiblížila k EU.

"Chtěla jsem, aby přijela i Evženie, dcera uvězněné bývalé premiérky, aby i další poslanci měli možnost seznámit se s očitým svědectvím, které by alespoň částečně vyvažovalo účelovou dezinformační kampaň prokuratury, ministerstva zdravotnictví i úřadu prezidenta,” říká Zuzana Roithová, která nedávno Ukrajinu sama navštívila.

Evženie Tymošenková hovořila nejen s europoslanci ELS, ale i s dalšími poslanci z frakce liberálů i konzervativců. Během odpoledního setkání se Zuzanou Roithovou reagovala na některá obvinění, které ukrajinská vláda prezentuje jako doložitelné fakty: například smlouvy o dodávkách plynu, kvůli nimž je Julie Tymošenková odsouzena na sedm let, nenesou vůbec její podpis, kontrakt signovali zástupci energetických firem. Ona sama měla podepsat sdělení o tom, že Rusko přistoupilo na dvacetiprocentní slevu na plyn pro Ukrajinu pro daný rok a tím ukončit plynovou krizi, kvůli níž mrzla část Evropy. Každý rok se totiž cena upravuje novou dohodou. A žádný podklad nemá podle Evženie Tymošenkové ani jedno z posledních absurdních obvinění z úkladné vraždy. To je postaveno na údajném transferu peněz nájemnému vrahovi někdejšího poslance a spolupracovníka současného předsedy ukrajinské vlády. Podle Evženie Tymošenkové jde o lživou konstrukci.

Podle Zuzany Roithové je nutné, aby se Evropská unie zajímala o osud všech politických vězňů na Ukrajině a aniž by chtěla rozhodovat o vině či nevině obviněných, musí trvat na reformě justice, demokracii a zejména na dodržování lidských a občanských práv. V této souvislosti je nejsilnější klub Evropského parlamentu připraven blokovat asociační dohodu, o jejíž uzavření Kyjev usiluje.

„Mezi poslanci již zazněl také návrh na uvalení selektivních sankcí, respektive na obstavení účtů provládních oligarchů, kteří jsou odpovědní za zneužívání veřejné moci k vlastním politickým a finančním zájmům na Ukrajině,“ dodává Zuzana Roithová a připomíná, že kvůli korupci byly již na Ukrajině pozastaveny projekty spolufinancované z fondů EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama