MUDr. Zuzana Roithová, MBA

Místopředsedkyně KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2011 12:30:00

Ukrajinská vláda se chce zbavit opozice

Ukrajinská vláda se chce zbavit opozice

Evropský parlament se postavil proti způsobu vyšetřování opozičních politiků na Ukrajině.

Evropský parlament se 9. 6. 2011 postavil proti způsobu vyšetřování opozičních politiků na Ukrajině a protestuje proti vyšetřování Julie Tymošenkové a dalších členů jejího někdejšího kabinetu. Europoslanci zařadili usnesení, na jehož textu se Zuzana Roithová podílela, mezi případy porušování lidských práv, demokracie a právního státu. Návrh z dílny Evropské lidové strany podpořili i liberálové a zelení.

„Metody, jakými je vedeno vyšetřování údajných porušení zákonů proti ukrajinské expremiérce Tymošenkové a dalším opozičním politikům, naprosto znevěrohodňují ukrajinskou justici, policii a současnou vládu. Takové perzekuční praktiky bývaly v arzenálu totalitních komunistických režimů v minulém století. A na to jsou především ti občané EU, kteří v nich žili, zvláště citliví,“ tvrdí Zuzana Roithová, která se ochraně lidských práv ve světě věnuje dlouhodobě.

Julie Tymošenková je po ministrech hospodářství, vnitra a životního prostředí už čtvrtou vysokou představitelkou bývalé ukrajinské vlády, kterou prokuratura vyšetřuje. Loni v prosinci ji začala stíhat za údajné zneužití moci, kterého se měla dopustit neoprávněným nakládáním s výnosem za prodej emisních povolenek. V lednu ji obvinila, že nevýhodným nákupem sanitek způsobila státu mnohamilionové škody, a minulý měsíc, že v roce 2009 uzavřela s Ruskem nevýhodnou smlouvu o dodávkách zemního plynu. Tymošenková, která je předsedkyní hlavní ukrajinské opoziční strany Baťkivščyna a politickou soupeřkou nynějšího prezidenta Viktora Janukovyče, obvinění odmítá o označuje je za politickou mstu.

„Za těchto okolností vyzývám státy EU, aby podobně jako Česká republika byly připraveny poskytovat politický azyl pronásledovaným ukrajinským opozičním politikům, a pokud se situace na Ukrajině nezmění, zvážily vůči ní i sankce za porušování mezinárodního práva,“ vyzvala ostatní členské země EU Zuzana Roithová.

Podle české europoslankyně je vyšetřování proti duchu ukrajinských ústavních zákonů, protože za rozhodnutí na vládní úrovni činí odpovědné jen vybrané jednotlivce. A to navíc v situaci, kdy zahraniční pozorovatelé hovoří o objednávce ze strany vlády, která se takto chce údajně zbavit opozice.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama