MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2013 11:53:08

Cestovní ruch je pro kraj důležitý. Střední Čechy mají co nabídnout

Cestovní ruch je pro kraj důležitý. Střední Čechy mají co nabídnout

Podpora cestovního ruchu ve Středočeském kraji v roce 2014.

 Vedení kraje chce v příštím roce zvýšit zájem turistů o region. Pomoc by mělo několik projektů, které jsou připraveny na rok 2014 - prezentace na tuzemských i mezinárodních veletrzích, spolupráce s Technologickým centrem Akademie věd ČR, dotační tituly na podporu cestovního ruchu i vybudování nových cyklostezek.

 „Cestovní ruch považuji za důležitou součást naší krajské politiky. Díky přílivu turistů získá region potřebné finance na svůj rozvoj, zároveň dojde k podpoře místních podnikatelů a jejich výrobků. Středočeský kraj má rozhodně co nabídnout, a to po všech možných stránkách. Byla by škoda jeho krásy a možnosti využití volného času neukázat turistům. Proto věřím, že například prezentace na šesti zahraničních veletrzích v nadcházejícím roce k nám naláká návštěvníky z cizích zemí. Tuzemské zájemce budou zase jistě zajímat nové cyklostezky a dokonce jedna vhodná i pro vozíčkáře, “ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

 V rámci projektu „Propagace Středočeského kraje prostřednictvím zahraničních veletrhů a propagačních materiálů“ je v roce 2014 zajištěna prezentace  kraje na šesti plánovaných mezinárodních zahraničních veletrzích cestovního ruchu (WTM London 2011, TC Lipsko 2011, ITB Berlin 2012, INWETEX Petrohrad 2012, WTM London 2012, TC Lipsko 2012). V rámci tohoto projektu budou také vydány nové krajské propagační materiály.

 Kraj se také již po několikáté představí na tuzemském veletrhu RegionTour 2014. Tento brněnský veletrh patří mezi největší české veletrhy cestovního ruchu, je zaměřen na prezentaci průmyslu cestovního ruchu ve střední Evropě s akcentem na regiony. Příští rok se kraj zúčastní i cyklistického veletrhu FOR BIKES v Praze.

 Nedílnou součástí podpory cestovního ruchu jsou i krajské dotace. Konkrétně mohou zájemci žádat o finance ze Středočeského Fondu cestovního ruchu, který vznikl rozdělením Středočeského Fondu cestovního ruchu a podpory podnikání na dva fondy, tj. Středočeský Fond cestovního ruchu a Středočeský Fond podpory podnikání. Cestovní ruch je touto formou podporován zejména v těchto oblastech: výstavba a vybavení turistických informačních center v SK, podpora agroturistiky, historická kolejová doprava, údržba pěších a cyklistických tras a podpora rozvoje rekreační cyklistiky. Poskytovaná maximální výše dotace na projekty v oblasti cestovního ruchu je 100 000 Kč.

 Turisté v kraji oceňují především upravené cyklostezky, kterých je k dnešnímu dni na 270 kilometrů. Kraj se rozhodl vybudovat nejen cyklostezky nové, ale i ty přátelské k vozíčkářům, mezi které můžeme řadit i cyklostezku Trhový Štěpánov – Rehabilitační ústav Kladruby – Tehov, která bude otevřena v roce 2015. Mezi plánované standardní cyklostezky patří:  Kladenská cyklostezka Praha – Hostivice – Kyšice, Cyklostezka Rakovník – Pavlíkov, lávka přes Sázavu a navazující cyklostezky, na které bude z frekventované silnice přeložena mezinárodní cyklotrasa Greenways Praha – Vídeň v úseku Zbořený Kostelec – Týnec nad Sázavou a cyklostezka Zeleneč – Lázně Toušeň, která propojí Labskou cyklotrasu s Prahou.

 Kraj bude také poskytovat dotace obcím a dalším subjektům na údržbu značení cyklistických tras, pořízení a údržbu doprovodné cyklistické infrastruktury, provoz cyklobusů nebo na pořízení hracích prvků a zařízení pro zábavné aktivity dětí u cyklistických stezek.

 Kraj vydá aktualizované turistické mapy celého svého území a finančně podpoří vydání oficiálního průvodce po Labské stezce 2014 a letáku Mezinárodní dálková cyklotrasa CT3 Praha – Plzeň – Regensburg – Mnichov.

 Turismus podpoří i Memorandum o vzájemné spolupráci, které v srpnu podepsali středočeský hejtman Josef Řihák a pražský primátor Tomáš Hudeček. Přínosem bude především rozvoj lodní turistiky a cestovního ruchu na území Středočeského kraje, vzájemná podpora při budování infrastruktury pro rozvoj vodního turismu, vytváření vhodných podmínek pro vytvoření nových pracovních míst, přísun financí do regionu. „Podpis memoranda také znamená vhodné podmínky pro vytvoření nových pracovních míst a přísun financí do regionu. Základem spolupráce je nejen rozvoj cestovního ruchu podél řeky Labe, ale i vzájemná podpora při budování infrastruktury pro rozvoj vodní turistiky, například výstavby přístavišť pro malá plavidla či propojení lodní turistiky s cykloturistikou. Jsem rád, že jsme tuto dohodu uzavřeli, protože znamená oboustranný přínos, a to nejen na poli cestovního ruchu,“ řekl hejtman Josef Řihák.

 V letošním prvním pololetí navštívilo Středočeský kraj celkem 558 tisíc turistů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama