MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2013 18:23:45

Památková péče vytvořila na následující tři roky novou koncepci

Památková péče vytvořila na následující tři roky novou koncepci

Rada Středočeského kraje schválila Koncepci podpory památkové péče ve Středočeském kraji na období 2014 – 2016.

„Smyslem zpracování koncepce je snaha analyzovat současnou situaci v oblasti památkové péče ve Středočeském kraji. Chceme tím poukázat na pozitiva i negativa oboru a navrhnout opatření, která mají vést k dalšímu vývoji památkové péče v kraji,“ sdělil hejtman Josef Řihák.

V první části koncepce je uveden rozsah památek na území kraje. „Ve Středočeském kraji se nachází velký počet kulturních památek – 4324 nemovitých a 4867 movitých, což je po Jihočeském kraji nejvíce ze všech krajů. Ještě větší podíl má kraj v zastoupení sakrální architektury, kde evidujeme v ústředním seznamu více jak čtvrtinu památek republiky. Na území kraje je také 432 hradů, tvrzí a zámků,“ upřesnil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. Ve vlastnictví kraje je celkem 75 nemovitých kulturních památek, 40 z nich spadá do správy příspěvkových organizací v oblasti kultury.

Dokument dále zpracovává financování podpory památek z krajského rozpočtu, zmiňuje i problematiku archeologických výzkumů. Počítá s postupným navyšováním dotací na obnovu památek i z evropských fondů a s podporou oživování kulturních památek. Na rok 2014 je navrženo 10 milionů korun. Pokud bude dostatek finančních prostředků, Středočeský kraj plánuje z Fondu kultury a obnovy památek uvolnit v roce 2015 dokonce 20 milionů korun.

Pro lepší informovanost veřejnosti je v plánech také vytvoření aktuálního seznamu kulturních památek zpřístupněných veřejnosti. Sféra péče a propagace kulturního dědictví představuje rovněž značný a u nás doposud nevyužitý potenciál pracovních příležitostí. Tématem by mělo být i posílení propagace našeho kulturního dědictví v zahraničí i spolupráce a získávání zkušeností v oblasti péče, využití a propagace památek v dalších zemích EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama