MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2013 15:13:20

Zákon o veřejných zakázkách je špatný, doplácejí na něj obce i občané

Zákon o veřejných zakázkách je špatný, doplácejí na něj obce i občané

Zákon o zadávání veřejných zakázek, kdy rozhodujícím kritériem je cena, samozřejmě způsobuje řadu problémů.

Nízká cena úzce souvisí například s kvalitou díla. Firmy ve snaze získat zakázku, používají co nejlevnější a tudíž i méně kvalitní materiály, platí svým zaměstnancům co nejnižší mzdy nebo se snaží obcházet platné zákony. Velkým nešvarem je i tlak na takzvané vícepráce.

Nicméně zákon je zákon a musíme jej respektovat, ať se nám to líbí, nebo ne.

Jsem známý tím, že hodně šetřím. Každý starosta, hejtman, ministr, premiér musí být v prvé řadě dobrým hospodářem. To ale neznamená, že se bude šetřit za každou cenu.

Kvalita stavby a respekt k zaměstnancům jsou pro mě osobně při každé zakázce přidělené Středočeským krajem mimořádně důležité. Zásadně jsem také proti jakémukoliv navýšení vysoutěžené ceny stavby pomocí již zmíněných víceprací. Základem pro to, aby vícepráce nebyly potřebné, je kvalitně připravený projekt. A pokud už je nutné nějaké vícepráce na zakázkách schvalovat, pak to musí být jen ve skutečně objektivně odůvodněných případech. Vzpomínám si například, že při rekonstrukci ulice v Příbrami bylo pod povrchem zjištěno staré důlní dílo. S tím v projektu nikdo nepočítal. Tuto prastarou středověkou štolu bylo nutné sanovat. V tomto ojedinělém případě byly vícepráce odůvodněné. 

Myslím si, že nastala doba, aby se zákon o veřejných zakázkách změnil. Větší význam by při výběrových řízeních měla hrát také kvalita odvedené práce a renomé firmy. Výhodu by měly mít firmy, které používají při realizaci zakázek kvalitní materiály, mají zkušené zaměstnance, které dobře platí a dobře o ně pečují.

Domnívám se, že tyto kvalitní firmy by měly vyzdvihovat například nejrůznější nevládní neziskové organizace. V prvé řadě ty, které se v boji o státní dotace svezly na módní vlně takzvaného „boje s korupcí“ a velkou měrou se  přičinily o to, že u nás platí špatný zákon o zadávání veřejných zakázek.

Josef Řihák, senátor a hejtman Středočeského kraje

  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama