MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2011 17:32:12

Bude i daň za vzduch a sluneční světlo?

Bude i daň za vzduch a sluneční světlo?

Komentář Pavla Bělobrádka k dani z uhlíku.

Nechápu, jak vláda může zatěžovat domácnosti a drobné živnostníky stále vyššími daněmi. Po plánovaném zvýšení sazby DPH přichází daně za spalování uhlí. Tzv. uhlíková daň na uhlí, kterou chce vláda zvýšit od 1. ledna 2013 má do rozpočtu přinést miliardy, které odtékají díky předraženým letadlům, které nelétají, obrněnými transportéry, které nepotřebujeme a ekozakázkou, která s ekologií má společné nejspíše jen to, že se zlepší životní prostředí několika zlodějů.

Chápu, že uhlíková daň má vyvíjet tlak na konzumenty neekologických fosilních paliv, aby se orientovali na citlivější způsoby vytápění k životnímu prostředí. Tento celosvětový trend je samozřejmě pozitivní, ale v současné hospodářské situaci zcela nerealistický. Plynárenské firmy o přípojky k rodinným domům už moc nestojí, sám vím, jak jsme o ni před pár lety museli bojovat v okresním městě. Tepelná čerpadla jsou obrovskou investicí, na kterou dosáhne minimum domácností, většinou se objevují u novostaveb, takže venkovská zástavba plná tepelných čerpadel s investicí statisíců korun svědčí o naprosté neznalosti situace obyčejných lidí. Popřípadě o tom, že to je jen výmluva, jak získat alibi pro zvyšování daní.

 Ať už bude daň stanovena v jakékoliv výši, nebude mít motivační efekt, ale jen zhorší už tak napjatou situaci v domácích rozpočtech. Především pro venkovské obyvatele bude daň za spalování uhlí znamenat pouze zvýšení životních nákladů, přestože alternativu nemají. Topení dřevem znamená těžkou manuální práci, možnost skladování dřeva a jiný typ kotle. Nebo chceme topit pet lahvemi s pilinami?

 Považuji za racionální rozhodnutí vlády o tom, že energetické firmy, především pak velké teplárny, dostanou emisní povolenky zdarma výměnou za to, že investují do větší ekologičnosti svého provozu. Náklady na nutné investice mohou tyto provozy pokrýt úsporou za povolenky. V prostředí České republiky, kde je velká část obyvatelstva připojena na centrální zdroje tepla, zpomalí růst cen tepla a sníží se hrozba rozpadu centrálních teplárenských soustav. To je v pořádku. Teplárny v současné době nemají alternativu. Ale útok především na seniory ve starších domech, jasně odmítám.

 Jen aby nás nečekala i daň ze slunečního svitu a vydýchaného vzduchu. Od „pravicové vlády“ ODS, TOP09 a VV bych se už nedivil ničemu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama