MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2016 7:29:00

Demokracie a vzdělání k sobě patří

Demokracie a vzdělání k sobě patří

Projev vicepremiéra Bělobrádka na konferenci k 25. výročí Fulbrightovy komise v ČR:

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek vystoupil 10. června 2016 v Lichtenštejnském paláci na konferenci k 25. výročí Komise J. Williama Fulbrighta v České republice. Ve svém projevu ocenil činnosti Fulbrightovy komise a vyjádřil podporu jejímu dalšími fungování. Hlavním úkolem Komise je rozvoj česko-amerických vztahů, prostřednictvím vládních programů zprostředkovává vzdělávací, výzkumná a kulturní stipendia mezi oběma zeměmi. 

Historie Fullbrigtovy komise je prakticky stejně stará jako historie České republiky. Není to náhoda. Protože demokracie a vzdělání k sobě patří. Stejně tak k sobě patří demokracie a svoboda, jejíž společná obrana je základem našeho partnerství se Spojenými státy.

Chci vám v první řadě pogratulovat k vašemu jubileu a poděkovat za ono čtvrt století práce na poli vzdělání, vědy a inovací. Investice do lidí, do znalostí, do nových myšlenek a objevů je tou nejlepší investicí nejen pro budoucí prosperitu a lepší kvalitu života, ale také pro svobodu, demokracii, právo, spravedlnost a slušný stát.

Lidé, kteří mají dobré vzdělání a kteří jsou schopni kritického myšlení, nepodléhají populistům a extremistům. Umějí hájit občanská práva a svobody. Nejsou jim cizí hodnoty jako humanita, solidarita a morálka.

Ano, i toto je významný společenský přínos vědců. Nemluvě o tom, že věda roztáčí kola průmyslu a ekonomiky, protože přináší převratné technologie a výrobky.

Česká vláda má podporu výzkumu, vývoje a inovací jako prioritu. Spolupráce se Spojenými státy, s nejlepšími vědeckými týmy, výměna studentů a přednášejících, to vše jsou nepochybně velké přínosy Fulbrigtovy komise.

Já sám mám USA na předním místě žebříčku zemí, s nimiž chci posilovat vědecko-technologickou spolupráci. Spojené státy jsou nejvýznamnějším světovým centrem inovací. Přičemž spolupráce na nových objevech a vývoj nových technologií nás činí silnějšími.

V dnešním světě jsou myšlenky a na ně navazující technika zdrojem moci. Pokud si jako spojenci budeme udržovat vědecký náskok, budeme nakonec také schopni lépe společně bránit naši svobodu. I v tom vidím význam Fulbrigtovy komise.

Výměnné pobyty a navazující spolupráce v rámci Fulbright-Masarykova programu umožňuje našim vědcům dosáhnout excelence a spolupracovat s těmi nejlepšími na světě.

Ale i my máme co nabídnout. Američtí vědci už k nám nejezdí jen přednášet jako v 90. letech. Ale sami se od českých kolegů učí nové metody a postupy třeba v lékařství, matematice nebo chemii.

Měl jsem možnost setkat se v New Yorku se stipendisty a přesvědčit se o šíři a kvalitě účastníků programu. Ostatně patří mezi největší Fulbrightovy programy v Evropě.

Jsem si jist, že u vlád na obou stranách oceánu je jasný zájem pokračovat ve Fulbrightově programu a dále ho prohlubovat a rozšiřovat. Je to spolupráce pro svobodu a demokracii a prosperitu. Přeji vám hodně úspěchů do dalšího čtvrt století!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama