MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2016 8:16:00

Hodnocení výzkumu podle takzvaného kafemlejnku zásadně přepracujeme

Hodnocení výzkumu podle takzvaného kafemlejnku zásadně přepracujeme

Výsledky výzkumu se budou v příštích letech posuzovat s větším důrazem na kvalitu a poslání výzkumných organizací. Díky tomu by se měly efektivněji rozdělovat peníze na výzkum.

„Dosavadní způsob hodnocení výzkumu podle takzvaného kafemlejnku zásadně přepracujeme. Od prostého hodnocení vědeckých výstupů se chceme posunout k sofistikovanému hodnocení samotných výzkumných organizací a jejich základního či aplikovaného výzkumu, případně jejich spolupráce s firmami. Na základě výsledků pak upravíme i financování výzkumných institucí,“ vysvětlil vicepremiér a předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

Dle návrhu, který se bude dále dopracovávat, bude systém hodnocení výzkumných organizací zaváděn postupně v následujících třech letech. V prvním roce bude hodnocena kvalita omezeného počtu výstupů a bude na institucích, které výsledky základního nebo aplikovaného výzkumu do hodnocení přihlásí. Na základě tohoto hodnocení budou výzkumné organizace rozděleny podle kvality do tří kategorií. V dalších letech budou postupně přidávána další hodnoticí kritéria.

Co se týká změny financování, k částce, která byla přidělena v roce 2016 podle stávajícího hodnocení, se má v dalších letech přidávat i bonifikace podle výsledků hodnocení nového.

Hodnocení by se i nadále mělo provádět každoročně, po roce 2020 by se mělo hodnotit v intervalu 4 až 5 let. Konkrétní nastavení Metodiky se nyní bude projednávat se zástupci výzkumného sektoru (například Česká konference rektorů, Akademie věd ČR, Svaz průmyslu a dopravy, Asociace výzkumných organizací, rezorty, odborové svazy atd.). V prosinci by měla Metodiku 2017+ schvalovat vláda.

Předseda Rady dnes také vyhlásil výzvu k podávání návrhů na předsedu a členy předsednictva Grantové agentury ČR. V prosinci a v lednu končí druhé funkční období čtyřem z celkem pěti členů předsednictva včetně předsedy GAČR. Ve funkci bude v příštím roce pokračovat pouze místopředsedkyně GAČR Stanislava Hronová. Návrhy na členy předsednictva lze posílat do konce září, o kandidátech bude RVVI rozhodovat v říjnu. Navržené kandidáty poté ještě bude schvalovat vláda.

Rada jednala také o obnovování provozu informačního systému výzkumu, vývoje a inovací a harmonogramu spouštění dalších částí informačního systému. První spuštěný modul informačního systému byl hodnocen velmi pozitivně.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama