MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2013 17:25:00

Knižní trh je před zhroucením. Snižme DPH na 5 procent

Knižní trh je před zhroucením. Snižme DPH na 5 procent

Komise KDU-ČSL pro kulturu a sdělovací prostředky opětovně ostře zkritizovala míru zdanění knih a novin v České republice.

Podle lidovců vede současné zdanění k likvidaci knihkupců a vydavatelů novin v České republice. KDU-ČSL chce proto připravit novelu zákona, který by vrátil knihy a noviny do pětiprocentní sazby DPH.    „Na situaci jsme upozorňovali již před rokem. Od té doby řada vydavatelů a knihkupců skončila po letech se svým podnikáním. Situace knižního trhu je před zhroucením. Vláda by s tím měla okamžitě začít něco dělat,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.    Zvýšené DPH na knihy a tisk v souvislosti s penzijní reformou má mimořádně nepříznivý vliv na českou knižní produkci, na čtenářské návyky a následně i na celkovou vzdělanost celé společnosti. KDU-ČSL opakovaně upozorňuje na fakt, že podle výzkumu čtenářské gramotnosti a schopnosti využít nabyté vědomosti v praxi patří ČR v rámci zemí OECD mezi podprůměrné.  Nulové  DPH v Evropě    Podle lidovců je nutnost chránit a podporovat vydávání knih formou nižší sazby DPH, či dokonce formou speciální výjimky, je v Evropě všeobecně sdílená. Průměr DPH na knihy ve vyspělých evropských zemích je mezi 5-6 %. Ve čtyřiadvaceti zemích ze sedmadvaceti zemí EU není DPH na knihy vyšší než 10 % a vyšší sazba než 12 % se uplatňuje pouze v Dánsku a Bulharsku.    Nulová DPH se na knihy uplatňuje ve Velké Británii, Irsku, Norsku a Chorvatsku. V osmi zemích EU (jedná se vesměs o menší a středně velké země, vědomé si nutnosti podpory národní kultury - Maďarsko, Švédsko, Řecko, Estonsko, Finsko, Litva, Rumunsko a Lotyšsko) se na knihy uplatňuje nižší DPH než na potraviny. Neběží ovšem jen o důvody ekonomické: na stole je i ochrana svobody slova a obrana před ekonomickými tlaky ze strany inzerentů a vlastníků tištěných médií.   Zvýšení DPH na knihy postavilo ČR do skupiny zemí s nejvyšší sazbou v Evropě. Kromě vyspělého Dánska, které vysokou daň kompenzuje velkorysým podpůrným programem knihoven, sem patří již jen Bulharsko (20 %), Albánie (20 %), Ukrajina (20 %) a Bělorusko (18 %).   Alexandra Alvarová tisková mluvčí KDU-ČSL
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama