MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2011 12:24:07

Koalici s TOP09 vylučuji

Koalici s TOP09 vylučuji

V sobotu jsem byl pozván na 2. sněm TOP09. Můj projev, který si můžete přečíst zde, byl pak komentován novináři i politology. Obávám se, že musím některé jejich závěry uvést na pravou míru.

Pokud jsem pozván na sněm nebo sjezd jakékoli demokratické politické strany a je to jenom trochu možné z časového hlediska, snažím se přijet. U parlamentních stran dvojnásob. To, že mě ODS na sněm nepozvala, stejně jako ČSSD a VV, je důvodem, proč jsem tam chyběl. Naopak jsem byl krátce po zvolení pozván od SNK-ED a slovenského KDH, obě pozvání jsem rád přijal. Považuji za slušnost pozvání přijet, je-li to v mých silách.

 Projevy na sjezdech bývají různé. Od z patra pronesených zdravic, přes napsané projevy až po poněkud zvláštní vystoupení. V hlavě mi zbyly z našeho sjezdu v Žďáře na S., kde jsem byl před rokem zvolen, např. projevy M. Němcové z ODS, L. Zaorálka z ČSSD a P. Gazdíka za TOP09/STAN. Paní předsedkyně PS PČR nám předčítala z knihy o historii ČSL za 1. republiky, pan mpř. Zaorálek nám podal zprávu o encyklikách některých papežů a pan předseda poslaneckého klubu Gazdík nám řekl, že budoucí spolupráce je jenom na nás, jak budeme s nimi hlasovat o reformách.Tato vytoupení vzbudila trochu rozpaky.

 Osobně jsem nechtěl vyznít se svým vystoupením stejně. Jako host se přeci musím chovat slušně. I když si na návštěvě o hostitelovi myslím leccos, tak mu přece nevyčtu, že má na dvorku nepořádek a smrdí mu WC. Stejně tak na sjezdu politické strany neřeknu, že jsou to asociální loupežníci, nebo komunisti v jiném dresu. To se prostě nedělá.

 Připomněl jsem proto, aby TOP09 nezapomínala na to, že když je už v Evropské lidové straně, že by měla naplňovat koncept sociálně-tržního hospodářství, jak se k tomu její předseda Schwarzenberg v Bruselu hlásil. Kdo sleduje naší politickou scénu a kroky vlády ODS, TOP09/STAN a VV, pak ví, že se spíše jedná o frontální útok na solidaritu. Tedy o atak jedné ze základních křesťanských hodnot a lidoveckých principů. Zodpovědná solidarita křesťanských demokratů je odpovědí na socialismus i neoliberalismus. Kdo má oči a uši, pak v krocích TOP09/STAN a dalších vládních stran spíše vidí neoliberální přístup. Jde tedy o to, aby TOP09 neříkala něco v Evropě a nedělala něco jiného ČR.

 Rozpočtové určení daní je dlouhodobé téma KDU-ČSL, to jsem připomněl a jistě návrh na zmenšení diskriminace financování některých typů obcí je otázka spravedlivějšího rozdělení daní. K tomu jsme se hlásili vždy a není na tom co měnit. Upozornil jsem ale, že je třeba prosazovat takový návrh, který má šanci projít. Pokud totiž dojde k tomu, že se budou chtít sebrat peníze velkým městům, pak mám obavu, že takový návrh nebude schválen. Vždyť kolik procent poslanců je z Prahy, Plzně, Brna a Ostravy? Chápu M. Kalouska, že nesedí TOP09/STAN na těchto radnicích v radách a je pro něho tedy jednoduché proti nim útočit. Je ale nutné najít takové řešení, které obcím pod 10.000 obyvatel pomůže nejlépe hned. Ne použít neodhlasování návrhu TOP09/STAN jako beranidlo v dalších volbách-tedy do krajů. Protože taktika čím hůř, tím líp, není to, o co bychom jako strana i našich více než 300 starostů stáli.

 Zmínil jsem taky určitou pachuť po odchodu části funkcionářů KDU-ČSL do TOP09. To je jistě pravda, zároveň je ale třeba se dívat vpřed. Přestože byl tento odchod funkcionářů i části aparátu doprovázen z jejich strany nefér kroky, je třeba nezapomínat, ale odpouštět. Protože tato země potřebuje společnou vůli a chuť udělat maximum pro republiku a její obyvatele.

 Jasně jsem řekl, že máme rozdílný pohled na konkrétní politická řešení. Dodávám, že nejde jen o parametrické hodnoty, ale o nesouhlas KDU-ČSL s některými principy vládníchkroků, které považujeme za deformy, nikoli reformy. Nezlepší podle našeho soudu situaci, ale naopak ji zhorší. Proto jednoznačně odmítám naprosto mylné spekulace o tom, že bychom chtěli jít v koalici s TOP09 do voleb v krajích v příštím roce, nebo v dalších volbách do sněmovny. To kategoricky vylučuji. Nepleťme si slušnost a servilitu. Šrámkovské: "Být při tom", které Lux doplnil o: "..a tvořit to", rozvíjím o: "...ale ne za každou cenu!" Rozbít falešné stereotypy o KDU-ČSL bude asi jedna z hlavních výzev našeho nového vedení strany.

 Pokud někteří odborníci rozuměli mému projevu jako zakopání válečné sekery, tak mají pravdu. Jenže ta z naší strany leží v zemi již mnoho měsíců, což se o TOP09 úplně říci nedá. Osobně jsem volal před sjezdem, na sjezdu i po něm po tom, abychom se nezabývali TOP09, ale sami sebou, protože naše prohra v roce 2010 může být výhrou v roce 2012 a 2014 jen tehdy, když přestaneme fňukat a hledat příčiny neúspěchu v jiných a ne v sobě samých. Na tom se nic nemění.

Vyšlo na blogu Aktuálně
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama