MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2012 17:39:00

Křesťanství v názvu zůstává

Křesťanství v názvu zůstává

Tiskové prohlášení předsedy KDU-ČSL ke spekulacím o změně názvu strany.

Vzhledem k tomu, jak velký ohlas v médiích způsobila částečná informace o tom, že KDU-ČSL zvažuje změnu svého názvu, nastal čas spekulace ukončit a uvést fakta.

 Název se skutečně změnit může. Celostátní výbor strany projednal na svém řádném zasedání možnost změny druhé poloviny názvu z "Československá strana lidová" na "Česká strana lidová". S tímto návrhem vyslovil Celostátní výbor souhlas a nyní musí navrhovanou změnu projednat řádný sjezd, který bude v prosinci.

 Změna názvu je čas od času tématem vnitrostranických diskuzí. Byla tématem již před mým zvolením a na minulém sjezdu. Já sám jsem v této oblasti vypracoval podkladový dokument - jakýsi argumentář PRO a PROTI změnám názvu, abychom se při rozhodování měli oč opírat. Mé osobní stanovisko je, že MĚNIT NÁZEV NENÍ TŘEBA. Dle našeho vnitrostranického průzkumu zastává většina dotazovaných členů názor, který je v souladu s usnesení CV, tedy změnu provést pouze v názvu Československá...

 Nejsme jako strana totalitní monolit a mluvíme o všem. Existují jak názory, že by bylo dobré vypustit z názvu KDU (tedy Křesťanská a demokratická unie) - tak názory, které chtějí ponechat  jen KDU a nechtějí ČSL (Československá strana lidová- původní název).  Také se při práci na změně stanov objevilo i několik jiných kombinací obou názvů. Oběma táborům nasloucháme, ale prozatím jde jen o diskuzi, jejich hlasy jsou v menšině a s největší pravděpodobností je sjezd (pokud vůbec budou navrženy) odmítne.

 Jedinou platnou a pravděpodobnou změnou tak zůstává změna z Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová na Křesťanská a demokratická unie - Česká strana lidová. To ovšem ještě musí potvrdit sjezd, aby změna nabyla platnosti.

 Jiné spekulace o změně názvu jsou zbytečné a vyvolávají zcela zavádějící dojem, že lidovci nevědí,co chtějí a zabývají se před volbami margináliemi. Což není pravda, nyní změnu názvu opravdu neřešíme, máme plné ruce práce s udržením stoupající a zavazující důvěry voličů.

 Kategoricky popírám, že já, nebo vedení strany chceme „křesťanská“ z názvu strany vypustit, nebo dokonce, že nám v názvu vadí. To je nesmysl.
 A ještě dodatek na závěr: Pro média, která Michaelu  Šojdrovou označila za místopředsedkyni strany, sdělujeme, že tuto funkci již nezastává téměř dva roky.

 Pavel Bělobrádek
 předseda KDU-ČSL
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama