MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2016 13:30:00

Místo racionálních argumentů vládnou emoce a spiklenecké teorie

Místo racionálních argumentů vládnou emoce a spiklenecké teorie

Prohlášení vicepremiéra Bělobrádka k reorganizaci policie:

Jsem znepokojen děním kolem reorganizace policie. I když tato reforma je plně v kompetenci a odpovědnosti policejního prezidenta a ministra vnitra, cítím povinnost se k ní vyjádřit jako předseda jedné z koaličních stran.

Pokládám za zbytečné a nebezpečné, že se kolem této administrativní změny strhla tak silná politická bouře, v níž místo racionálních argumentů vládnou emoce a kdy se místo faktů šíří spiklenecké teorie.

Pokládám za chybu, že policejní prezident a ministr vnitra se svým záměrem neseznámili partnery a veřejnost dříve. Za chybu pokládám i reakci ANO, které kvůli administrativní změně v řízení policejních útvarů vyvolalo dohadovací koaliční jednání a hrozí demisemi.

Veřejnost nesmí být takto strašena a zodpovědní politici by nyní měli zchladit hlavy a uklidnit občany. Podle mého názoru je k tomu zapotřebí následující:

1. Spíše než v dohadovacím jednání by se reorganizace policie měla řešit v orgánech, kam patří. To znamená na vládě, případně Bezpečnostní radě státu.

2. Ministr vnitra by měl do konce června připravit zprávu o reorganizaci a jejích záměrech a jasný harmonogram kroků, které budou následovat po 1. červenci a vláda by o těchto věcech měla diskutovat.

3. Ministr vnitra a policejní prezident by měli garantovat všem příslušníkům ÚOOZ a UPKFK, že budou zachována jak jejich místa, tak jejich práce a že budou moci pokračovat ve vyšetřování  otevřených caus. Rovněž by měli garantovat, že nebude rozbita velitelská struktura těchto útvarů.

Osobně se ještě pokusím zvrátit rozhodnutí plukovníka Roberta Šlachty odejít do civilu. I když vyšetřování korupce nestojí a nepadá s jedním člověkem, jde o nesmírně zkušeného policistu, o kterého by bylo škoda přijít.

Jsem přesvědčen, že problémy se mají řešit jednáním a ne hysterií. Politizace a personifikace problému ničemu neprospívá. Pro KDU-ČSL je boj proti korupci zásadní prioritou, přičemž klademe důraz na systémové řešení. Právě o něm chceme společně s partnery jednat. Tato vláda je a musí zůstat protikorupční.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama