MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2011 17:37:00

Petice proti důchodové deformě předána, podepsalo 13,5 tisíce lidí

Petice proti důchodové deformě předána, podepsalo 13,5 tisíce lidí

Dnes jsme předali s místopředsedou Mariánem Jurečkou do Sněmovny petiční archy a Petici proti nespravedlivé důchodové reformě. Objeli jsme s ní část regionů, kde nám ji spontáně podepisovali také voliči a dokonce i zastupitelé z řad vládních stran.

Peticí nejen upozorňujeme na nedostatky návrhu ODS, TOP09 a VV, ale také nabízíme vlastní řešení.

V současném důchodovém systému chybí peníze, proto je zapotřebí peníze do systému dodat, a nikoliv je odtamtud brát. Vládou navrhované vyvedení části finančních prostředků z průběžného pilíře do kapitálových fondů v řádu desítek miliard korun ročně poškodí nejen rodiny s dětmi a důchodce, ale díky navýšení DPH na něj nakonec doplatí i živnostníci, podnikatelé nebo zemědělci. Vláda chce současný systém, který je imunní vůči inflaci, nahradit systémem inflací zranitelným.

KDU-ČSL má svoji představu důchodové reformy. Navrhuje zvýšit odvod na sociální pojištění z 28 na 31 % a současně zavést tříprocentní slevu na každé vychovávané dítě. Jde o nápravu křivdy, kdy ten, kdo zodpovědně vychová děti a chodí do práce, je za to trestán. Bezdětný si zase může naspořit, protože na jednom dítěti, které nemá a o které se nestará, ušetří od narození do dospělosti 1,5-2,0 milionů korun.

Pokud budeme stále snižovat cenu práce, pak jistě doženeme Indii a Čínu. Nechceme ale raději vzdělanostní ekonomiku s velkou přidanou hodnotou? To pak ale musíme mít dost dětí, aby školy a pak i praxe nezely prázdnotou.

Námi navržená opatření by na důchody přinesla o sedm miliard korun více, než je třeba. Současně by byly zohledňovány rodičovské zásluhy a rodiče dětí by byli atraktivnější na trhu práce, protože by byli levnější pro zaměstnavatele. To je velmi zapotřebí. Náš systém se potýká třeba s absencí zkrácených úvazků pro rodiče dětí. I na to náš návrh myslí. To, že máme  10% bezdětných žen v republice a z toho je 30% vysokoškolaček ukazuje na to, že skloubit výchovu dětí a kariéru, je u nás velký problém, který nikdo neřeší. V této zemi nejsme baby-friendly.

KDU-ČSL proto opakovaně apeluje na ODS, TOP09 a VV, aby nesprávnými kroky v důchodové reformě neprohlubovala demografický problém naší země. Ten je totiž daleko horší než deficit veřejných financí. Ten lze vyřešit v řádu let, u demografického deficitu se jedná o generace. Vždyť mezi lety 1990 a 2010 se narodilo o 1 milion dětí méně, než je třeba ke zdravému věkovému složení obyvatelstva.

Zavedení nového důchodového systému je naprosto zásadním a v mnoha ohledech i nevratným krokem. Vláda by proto měla hledat v této věci nejen maximální shodu napříč politickým spektrem, ale i s odbornou veřejností. Silové prosazení reformy se nakonec vymstí nejen koaličním stranám, ale především celé společnosti. Vládní návrh postrádá ambici řešit základní problém, kterým je vymírání našeho národa. Děti, které se dnes nerodí, budou za pár let znamenat velký problém pro systém zdravotního pojištění a potažmo i státní rozpočet. Vždyť nás za padesát let může být tak málo práceschopných, že nebude ani dost personálu v LDN, který by nám dal napít a posadil nás na gramofon...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama