MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2011 16:48:00

Prezident Klaus opět překračuje své ústavní pravomoci

Prezident Klaus opět překračuje své ústavní pravomoci

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka prezident Václav Klaus pochybil, když odmítl bez podmínek odvolat navržené ministry.

„Prezident přijal návrhy premiéra na odvolání ministrů a nekoná. Takový postup jde proti duchu ústavy," tvrdí předseda lidovců. „V ústavě nemůže být žádná lhůta, do kdy má prezident konat a ministry odvolat. Kdyby byla, musela by tam být určena i sankce za nedodržení této lhůty a stanoveno, kdo sankci uplatní. Ovšem ukládat sankce prezidentu republiky je obecně nepřijatelné," vysvětluje Pavel Bělobrádek.

 Podle místopředsedy senátu Petra Pitharta převažuje mezi odbornou veřejností názor, že prezident má v takových situacích konat bez zbytečného prodlení. „V ústavě nikde explicitně tato slova nenajdete. Jedná se o úzus. Ale tento a podobné úzy jsou svým způsobem to nejcennější, co tvoří ústavní pořádek demokratického státu. Bez nich se konstrukce každé ústavy začne bortit," upozorňuje Pithart.

 Debata o tom, jestli má prezident konat druhý nebo až čtvrtý den, je podle předsedy KDU-ČSL nedůstojná: „Tento spor nelze smysluplně rozhodnout. Ale právě proto měl prezident konat co možná nejdříve. Aby tato nedůstojná debata ani nezačala, protože je vždy destruktivní a nakonec v ní nejvíce utrpí důvěra v právní systém."

 Podle lidoveckého předsedy to není zdaleka poprvé, co Klaus ve funkci prezidenta překračuje své ústavní pravomoci. „Místo bezodkladného přijetí demisí si prezident vymýšlí další podmínky. To má Václav Klaus ostatně ve zvyku. Některé designované ministry chtěl nejdříve vyzkoušet z angličtiny, ministra zahraničí pro změnu nechtěl jmenovat, protože je Rakušan, se jmenováním soudců otálel, protože jsou nezkušení," připomněl lidovecký předseda.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama