MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2015 22:28:00

Zákon o podpoře výzkumu, vývoje a inovací by měl být účinný od roku 2017

Zákon o podpoře výzkumu, vývoje a inovací by měl být účinný od roku 2017

Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) se na svém dnešním zasedání seznámila s připomínkami k chystanému věcnému záměru zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací.

Většina připomínek se týká hodnocení výzkumných organizací a také kompetencí plánovaného ministerstva pro výzkum a vývoj. Pod tento nový úřad by měly spadat například Technologická a Grantová agentura České republiky.

„Legislativu podpory výzkumu, vývoje a inovací intenzívně připravujeme ve spolupráci s akademickými institucemi a dotčenými ministerstvy. Jakmile vypořádáme připomínky, chci vládě předložit ke schválení věcný záměr zákona a pak také jeho paragrafované znění. Samotný zákon by měl být účinný od roku 2017,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

Nový zákon tedy počítá se vznikem Ministerstva pro výzkum, vývoj a inovace (MVVI), které by se stalo ústředním správním orgánem pro řízení systému VVI. To ostatně doporučuje i mezinárodní audit české vědy, který stávající systém charakterizuje jako roztříštěný. Mezi hlavní úkoly nového ministerstva by patřila příprava rozpočtu a legislativy výzkumu, vývoje a inovací a zajišťování mezinárodní spolupráce ve vědě. Pod MVVI by byly zařazeny také GA ČR a TA ČR, ovšem pouze ve věcech rozpočtu, nikoliv ve věcech rozhodování o poskytování podpory. Další výrazná změna by se týkala financování, kdy návrh výdajů státního rozpočtu by obsahoval i dlouhodobý výhled na 7 let, aby bylo možno v této oblasti lépe plánovat. Výzkumné organizace pak budou získávat podporu na 5 let na základě smluv (tzv. kontraktové financování).

RVVI také na dnešním zasedání projednala vznik své zahraniční sekce a výběr zahraničních expertů, kteří by mohli doplnit tento poradní orgán vlády.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama