MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2011 22:23:14

Zásahy koalice do systému zdravotnictví představují korupční potenciál

Zásahy koalice do systému zdravotnictví představují korupční potenciál

KDU-ČSL odsuzuje změny prosazované ODS, TOP 09 a VV, které znamenají nebezpečné zásahy do systému zdravotnictví v České republice.

„Z dosud předložených návrhů je zřejmé, že současná vláda chce zásadně omezit nárok na zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění dostupnou rovným způsobem všem občanům. Kroky vlády směřují k prohloubení nesolidárnosti systému zvyšováním spoluúčasti pacientů. Znepokojující je zejména neochota a neschopnost definovat standardy péče, což vede k důvodné obavě, že připlácení bude nutné za naprostou většinu úkonů,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle nového zákona o zdravotním pojištění má být oproti současnému stavu bezplatná pouze péče poskytovaná ekonomicky nejméně náročným způsobem, aniž by bylo zřejmé, která konkrétní péče je tím míněna. Tak zvaná reforma nepřináší standardy a nadstandardy, ale naprosto zásadní omezení zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění bez jakýchkoliv pravidel. Ve světle tohoto zásadního kroku jsou debaty o hrazení amalgámových plomb pouhou okrajovou záležitostí.

Další připravované zákony směřují k prohlubování nerovností v místní dostupnosti péče, kdy budou ohrožena základní práva pacientů jako svobodná volba lékaře či právo na dosažitelnost péče poskytované dle nejnovějších poznatků vědy (lege artis). „Ze zákona tak péče v periferní, základním způsobem vybavené nemocnici, bude považována za přizpůsobení místním a časovým možnostem, což znevýhodní občany žijící mimo velká města,“ vysvětluje Bělobrádek.

Způsob, jakým to vláda činí, vzbuzuje obavy ze snahy o spuštění nepřípustných obchodních praktik v systému zdravotního pojištění. Navíc veškeré citlivé údaje o pacientech, jejich diagnózách, užívaných lécích i lékařích mají být shromažďovány v obrovské databázi centrálního úložiště dat. Přitom stále není zodpovězena otázka, komu mají tyto údaje sloužit a jak budou zabezpečeny proti zneužití.

„Vláda se utajeně pokouší o rozbití jednoho z nejlepších systémů očkování dětí na světě převodem tohoto systému nákupu vakcín, skladování, distribuce a samotného očkování od hygienických stanic a praktických lékařů pro děti a dorost do rukou konkrétních soukromých firem. Stát tak naprosto ztrácí kontrolu nad proočkovaností a možnost levně nakupovat vakcíny. Na rozbíjení tohoto systému ministerstvo usilovně pracuje od roku 2009. Jedná se o jeden z nejpodezřelejších kroků současné vlády z hlediska korupce,“ upozorňuje expert na korupci ve zdravotnictví Ludvík Hovorka.

„Příprava zákonů probíhá nepřijatelným způsobem, kdy jsou rozsáhlé části zákonů měněny těsně před jednáním výboru sněmovny proto, aby se k nim nemohla vyjádřit odborná veřejnost. V rozporu se zákonem se tak obchází standardní připomínkové řízení,“ dodává Hovorka.

Zákony předkládané vládní koalicí ODS, TOP09 a VV nepovažuje KDU-ČSL v žádném případě za reformu zdravotnictví. Jedná se o změť zmatených, vzájemně nijak nesouvisejících kroků, ve kterých lze snadno vysledovat zájmy podnikatelských skupin dlouhodobě usilujících o ovládnutí finančních toků v resortu zdravotnictví. Zřejmým se také stal zájem na vytvoření takového legislativního rámce, kdy by většina zásadních rozhodnutí byla činěna podzákonnými normami. Systémové parametry (úhrady léčiv, síť zdravotnických zařízení, standardy péče) by pak nemohli ovlivnit řádně zvolení poslanci, nýbrž svým rozhodnutím ministr. Korupční potenciál této strategie je zřejmý jak směrem k byznysu, tak k financování politických stran. Lze tak jednoznačně doložit, že vláda s korupcí nebojuje, naopak ji řadou konkrétních návrhů v resortu zdravotnictví vědomě podporuje.

„KDU-ČSL stojí za občany této země a její senátoři nepřipustí svévolné obcházení Ústavy a Základní listiny lidských práv a svobod,“ jednoznačně deklaruje předseda senátorského klubu KDU-ČSL Václav Koukal
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama