MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2016 14:06:09

Zavedením EET by neměli být postiženi drobní podnikatelé, navrhneme změny

Zavedením EET by neměli být postiženi drobní podnikatelé, navrhneme změny

Vedení KDU-ČSL již před rokem prostřednictvím dopisu kontaktovalo místopředsedu vlády Andreje Babiše s upozorněním na možná rizika zavedení EET a požadovalo rozfázování tohoto projektu. To se i přes odpor ČSSD a hnutí ANO nakonec podařilo.

„Prosazovali jsme – a prosazujeme nadále, aby se vybírání daní zlepšilo, koneckonců ve volebním programu jsme měli zavedení registračních pokladen. Trvali jsme ale také na prosazování koaliční smlouvy. V té se říká, že EET dopadne na vybrané skupiny. Domníváme se, že by neměli být postiženi drobní podnikatelé. Navrhovali jsme, aby byla stanovena hranice tržeb, pod níž by EET neplatila z toho důvodu, že nedává smysl, protože daňový výběr je natolik malý a náklady na EET natolik velké, že poměr není adekvátní,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Sám ministr financí nyní předložil úpravy tohoto zákona. Pro KDU-ČSL tudíž už neplatí premisa, že není možné do zákona zasahovat. Podle vedení strany nejsou navrhované změny dostatečné a nechrání malé podnikatele především v malých obcích, na nichž jsou zákazníci závislí.

„Z tohoto důvodu jsme připraveni předložit naše racionální návrhy. Nechceme shodit EET jako celek, protože podnikatelské prostředí je potřeba narovnat, aby ti, co podvádějí, nebyli ve výhodě oproti poctivým. Ale zároveň nemá smysl přidávat byrokratickou zátěž tam, kde nebude mít žádný pozitivní efekt jak pro podnikatele, tak pro stát,“ dodal Pavel Bělobrádek.

KDU-ČSL proto navrhuje:

1. EET se bude vztahovat jen na poplatníky s obratem nad 414 000 Kč
2. Z EET budou vyloučeny farmářské trhy a lidé, kteří si podnikáním přivydělávají (koncept tzv. minijobů- více ZDE)
3. Z povinnosti vést EET budou vyloučeni všichni plátci paušální daně, ne pouze ti, kteří mají obrat do 250 000 Kč

Své návrhy KDU-ČSL představila na svém klubu ministrovi financí.

„Jsme přesvědčeni, že naše argumentace je logická a má racionální vysvětlení. Každý živnostník, který nezkrachuje na základě špatně nastavené EET, ušetří státu další náklady,“ uvedl Pavel Bělobrádek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama