Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2010 9:26:25

ČSSD - Chládek: Mají vysokoškoláci studovat, nebo si vydělávat na školné?

ČSSD - Chládek: Mají vysokoškoláci studovat, nebo si vydělávat na školné?

ČSSD, 18.6.2010

Zastánci zavedení školného prezentují názor, že si studenti mohou na školné vydělat prostřednictvím brigády. Už se ale nezaobírají otázkou, kdy si studenti během shánění práce či brigády a vydělávání peněz najdou čas na přípravu. Zavedení školného na vysokých školách podle pravicové vlády zvýší kvalitu vzdělání. Pokud ale studentka čtyři dny v týdnu stráví ve fast-foodu obracením hamburgerů, těžko se její studium zkvalitní.

Kromě toho je v době vysoké nezaměstnanosti docela těžké najít si slušně placenou brigádu. Jednorázové brigády za několik stovek stačí studentovi sotva na částečné pokrytí životních nákladů. Jenom průměrné náklady na studenta veřejné vysoké školy za jeden měsíc jsou dnes zhruba na osmi tisících. Pro rodinu s průměrným příjmem je to už i tak značná zátěž.

Bláhová je také představa, že vysoké školy budou mít díky školnému více finančních prostředků. Už nyní hledá MŠMT způsoby, jak stát na vysokých školách ušetří. Co se tedy bude dít po zavedení školného? Náměstek ministryně školství Vlastimil Růžička totiž tento týden informoval o tom, že se sníží dotace vysokým školám...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama