Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2010 10:00:00

Dobrá zpráva pro rodiče: ve školkách přibudou místa

Dobrá zpráva pro rodiče: ve školkách přibudou místa

Mladá fronta DNES - střední Čechy, 1.6.2010

Středočeští politici z různých stran se shodují, že nedostatek míst v mateřských školkách je zásadním problémem kraje. Částečně by ho teď mohly vyřešit dotace z Evropské unie. Školky přijmou víc dětí.


STŘEDNÍ ČECHY V příštích dvou letech přibude ve středních Čechách zhruba tisícovka nových míst v mateřských školkách.

Zapotřebí jsou nutně. Kvůli nedostačující kapacitě školek muselo být loni odmítnuto přes sedm tisíc dětí. Výstavbu nebo rozšíření předškolních zařízení umožní zhruba 331 milionů korun, které na vybrané mateřinky poputují z evropských fondů. Dotace by měly na účty měst, jež školky spravují, přitéci zhruba do dvou měsíců.

„Celkem byl Regionální operační program navýšen o 650 milionů korun na školy a školky. Podpoří se tak celkem 49 projektů. Z toho školek se bude týkat osmadvacet projektů,“ řekl náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek (ČSSD). Na úplně novou školku se mohou těšit například obyvatelé Černošic v okrese Praha-západ.

Stavět by se mělo začít letos v říjnu, přičemž poprvé se brány školky pro děti otevřou v září roku 2012. Mateřinka vyroste blízko místní základní školy v části obce Vápenice. Výstavba zajistí 78 nových míst.
Do prstence okolo metropole, kde bývá problém s umístěním dětí do školek už tradičně největší, poputuje z evropských fondů přes sto čtyřicet milionů korun. Na své si přijdou například i v Říčanech v okrese Praha-východ. „Budeme zateplovat, opravovat střechu i přistavovat. Přibude celkem čtrnáct nových míst,“ poznamenala ředitelka říčanské školky Čtyřlístek Šárka Skůpová. Město podle ní nová místa potřebuje opravdu nutně.

„U letošních zápisů jsem musela odmítnout 106 dětí. Přesně tolik jich je teď v pořadníku,“ dodala Skůpová.

Nová místa do konce roku


Nárok na dotace z evropských fondů mají města, kde musely školky odmítnout třicet procent žadatelů. Přesně to se odehrálo i v Dobříši na Příbramsku. Na dvě místní školky teď přiteče asi osmimilionová dotace. „Jde o 2. a 4. mateřskou školku. Místní je znají jako školku u kina a u staré školy. V prvním případě přibude sedmnáct míst, ve druhém pětadvacet. Počítáme s tím, že těch sedmnáct dokážeme nabídnout už koncem letošního roku, zbývající příští rok,“ vysvětlil dobříšský starosta Jaroslav Melša.
Mezi školky, kterým se podařilo se žádostí o dotaci z evropských fondů uspět, patří i ta ve Veltrusech. Ovšem tady už se na její přestavbě začalo pracovat mnohem dříve. Město nechtělo čekat na peníze a přestavbu už má hotovou. Z jednoho nevyužívaného služebního bytu vznikla jedna nová třída.
Původně se do školky vešlo jen 24 dětí, teď 108. „Teď nejenže stačíme pro veltruské, ale přijímáme dokonce i děti z obcí, které k nám nespadají,“ upřesnil starosta Bronislav Havlín. Na stavbu měla obec peníze v rozpočtu.

„Udělali bychom ji, i kdyby nám dotace nevyšla,“ doplnil Havlín.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama