Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2010 10:17:25

Kde to žije, tam se žije!

Kde to žije, tam se žije!

Středočeské Deníky, autor: Milan Holakovský, 24.6.2010

Život na vesnici má co nabídnout. Potvrzuje to nejen množství Pražáků, kteří se v posledních letech stěhují z metropole na středočeský venkov, ale také zjištění hodnotící komise, která posuzovala obce přihlášené do soutěže Vesnice roku. Porotci objeli všech 27 přihlášených obcí, aby posoudili nejenom jejich koncepční dokumenty, ale především se na vlastní oči přesvědčili, jak obce skutečně vypadají a jak se v nich žije. Jak kvete společenský život, jaká je aktivita občanů, jak se daří podnikání; stranou pozornosti ale nezůstaly třeba ani občanská vybavenost, úspory energie, péče o zeleň, nakládání s odpady či například činnost knihovny a využívání informačních technologií.


Velikost nerozhoduje


„Jedním ze specifik našeho kraje je množství malých vesnic,“ připomněl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a senátor Marcel Chládek. „A je velmi potěšující, že mezi vítězi se objevují i vesničky, které mají kolem stovky obyvatel,“ ocenil. Soutěž přesvědčivě ukázala, že všechny přihlášené obce jsou lokalitami, kde to nežije jen o víkendech. Neslouží jako chalupářská rezidence či noclehárna hlavního města, ale jsou skutečným domovem. Místem, kde je fajn, veselo - a stále se něco děje.


Vyrovnané hodnocení


Zástupci nejúspěšnějších středočeských obcí převezmou ocenění při slavnostním vyhlašování výsledků, které se chystá na 10. července v Ratměřicích - v obci, jež letos získala prvenství v rámci kraje a bude region reprezentovat v celostátním finále Vesnice roku 2010. Jak uvedl Petr Štěpánek, předseda krajské poroty a starosta obce Petroviče u Sedlčan, která získala prvenství předloni, kandidátů na ocenění bylo mnohem víc - všechny přihlášené obce se totiž velmi dobře připravily. „Na každou cenu byli tak tři vážní kandidáti,“ uvedl.


Zasvěcené hodnocení


Vyhlašovateli soutěže Vesnice roku jsou společně Svaz měst a obcí ČR, spolek pro obnovu venkova a dvě ministerstva - pro místní rozvoj a zemědělství. Spolupracují i další ministerstva - životního prostředí a kultury; dále pak krajský úřad, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svaz knihovníků a informačních pracovníků a Folklorní sdružení ČR. Všechny tyto instituce a organizace vysílají do poroty své hodnotitele.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama