Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2012 14:31:02

Kdo dluží českému školství 762 milionů korun?

Kdo dluží českému školství 762 milionů korun?

Mávejme, slavme, usmívejme se – Evropská komise po téměř deseti měsících uvolňuje čerpání desítek miliard korun pro podporu českého školství v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Je ale opravdu co slavit? Máme mít důvod k radosti?

Deset měsíců temna, kdy dostala naše země z důvodu ztráty důvěryhodnosti a podezření z korupčních praktik stopku pro jakékoli čerpání peněz z fondů EU v rámci OPVK, přijdou ČR pekelně draho. Kolaps fondů, způsobený pochybeními a totální neschopností bývalého ministra školství Josefa Dobeše, se nyní podle střízlivých odhadů vyčísluje na ztrátu 762 milionů korun! Tolik peněz Evropská unie sebere ČR za chyby v projektech.

Daleko závažnější zprávou ovšem je, že v důsledku donedávna zastaveného čerpání peněz nestihne školství vyčerpat až několik miliard korun! Taková ztráta je přitom pro silně podfinancovaný resort, který škrtá tisícikoruny pro pedagogy, uklízečky i studenty a který neváhá z důvodu nedostatku peněz likvidovat školy na malých městech, skutečně fatální průšvih.

Je velice smutné, kam až nechala zajít situaci Nečasova vláda, která byla ze všech stran, včetně ČSSD, upozorňována na důsledky neschopnosti ministra Dobeše. Sociální demokracie v rámci kolapsu čerpání evropských peněz opakovaně navrhovala jednání a hledání řešení napříč politickým spektrem, navrhovali jsme řešení v podobě realokace peněz do programů, které čerpají bez problému, přišli jsme s řešením odebrat peníze z resortu školství a dát je tam, kde se miliardy korun transparentně využijí. Navrhovali jsme, vyzývali jsme, apelovali.

Vše marné!

Neochota vlády P.Nečase řešit tuto situaci včas a vyhodit Josefa Dobeše hned po nástupu bude nyní stát daňové poplatníky minimálně tři čtvrtě miliardy korun! Peníze totiž z EU nepřijdou a stát je bude muset vytáhnout ze svého! Resort zřejmě přijde o daleko více, střízlivé odhady mluví o jednotkách miliard korun.

Ministr Fiala, který s úsměvem na rtech oznamoval znovuspuštění čerpání peněz, už zapomněl dodat to podstatné: jaké budou definitivní suma, s kterou se školství musí kvůli kolapsu rozloučit? Kdo za ztráty nese zodpovědnost? Jaká opatření udělalo MŠMT, aby se podobný průšvih neopakoval?

Ministr mlčí.

Jsem přesvědčen, že právě dlouhé mlčení Nečasovy vlády přivedlo čerpání na školství do slepé uličky. Z pozice předsedy školského výboru jsem proto na 4. prosince svolal v Senátu mimořádné jednání s cílem dozvědět se, jaká je aktuální situace a opatření k tomu, aby školství evropské peníze dostalo. Zajímat se budeme také o to, kdo nese za ztrátu miliard korun odpovědnost.

Situace je vážná a proto věřím, že ministr Fiala přestane mlčet, najde dost odvahy a přijde do Senátu o aktuální situaci informovat a jednat. V opačném případě totiž Petr Fiala i tato vláda vyšle občanům jasný signál, že připravit stát o 762 milionů korun je vlastně tak trochu v pořádku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama