Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2012 11:45:17

Ministerstvu školství je třeba kvůli neschopnosti odebrat administraci OPVK

Ministerstvu školství je třeba kvůli neschopnosti odebrat administraci OPVK

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ohledně Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK), která potvrzuje, že hrozí ztráty v řádech stamilionů.

Je to bohužel jen dalším důkazem toho, že ministerstvo školství pod vedením ministra Fialy není schopno čerpat peníze z fondů EU. Oproti minulému ministrovi se prakticky vůbec nic nezměnilo. Ministerstvo školství v tomto ohledu prostě zcela selhalo a to ve všech směrech.

Před časem jsem navrhoval, aby byly prostředky z OPVK přealokovány do Regionálních operačních programů (ROP), které mají mnohem větší šance na to peníze získat, a to například na rekonstrukce školních budov apod. Považuji za drzost, že nebyla přealokace povolena v případě Středočeského kraje, a to ze strany vlády (ač s přealokací souhlasilo jak ministerstvo financí, tak ministerstvo pro místní rozvoj), kde je obrovská poptávka po rekonstrukci a rozšíření kapacit školních i předškolních zařízení. Troufám si tvrdit, že pokud by k přealokaci došlo, zachránily by se pro české školství desítky či stovky milionů korun, které nyní hrozí, že proplaceny nebudou.

"Kontroloři našli zásadní nedostatky hned v několika oblastech: Ministerstvo školství například nepředložilo monitorovacímu výboru ke schválení všechna výběrová kritéria projektů. Porušilo tak evropské předpisy a hrozí kvůli tomu, že by EU nemusela proplatit dotace ve výši několika set milionů korun," píše se ve zprávě NKÚ. Pokud tedy ministerstvo není schopno zvládat ani základní administrativní věci ohledně OPVK, musím trvat na tom, aby mu byla administrace okamžitě odebrána a předána jinému subjektu. I zpráva NKÚ je důkazem, že není na co čekat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama