Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2011 15:21:15

Ministr Dobeš nepřímo přiznal chybně nastavený systém státních maturit!

Ministr Dobeš nepřímo přiznal chybně nastavený systém státních maturit!

Neopakujme stejné chyby i u plošného testování žáků základních škol.

Ministr školství Josef Dobeš na svém dnešním brífinku avizoval zítřejší jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na téma dvouleté fixace státních maturit. Tímto svým krokem dává ministerstvo školství jasně najevo, že projekt státních maturit nezvládlo. Státní maturita totiž musí především projít důslednou revizí a dvouletá fixace bohužel znamená opakování problémů, které se ukázaly tento rok, kdy ministr Josef Dobeš státní maturitu v její ostré verzi spustil – jinými slovy, ministerstvo chce opakovat chyby, které letos vypluly na povrch. Jeden příklad za všechny - ministerstvo až se zpožděním a po četných upozorněních pozměnilo opravné termíny státních maturit, jako by již dříve nevědělo, kdy na vysokých školách začíná semestr. Nyní, když tuto chybu opraví, tak nám to s velkou pompou sděluje.

Nezvládnutí celého projektu naznačují i výsledky odvolacího procesu, kdy ministerstvo školství ani jeho organizace Cermat není schopno přiznat chyby v didaktických testech.  Ty byly hodnoceny centrálně a tyto chyby tak jasně ukazují, že centrální systém hodnocení nefunguje.  S klidnou tváří nám dnes zástupci Cermatu sdělili, že museli dát zapravdu několika studentům, kteří se odvolali na ministerstvo se stížností na chybně vyhodnocené didaktické testy. Těmto studentům také budou muset opravit maturitní vysvědčení. Jsem přesvědčen o tom, že kdyby byly důkladně prověřeny všechny didaktické testy, ukázalo by se, že chyb je podstatně více.

Náklady za státní maturity budeme vymáhat soudní cestou

Ministr Josef Dobeš dnes také oznámil, že žádné další finanční prostředky na státní maturity krajům dát nehodlá. Reagoval tak na mou iniciativu s fakturou a následné vyčíslení nákladů dalších krajů. Zapomíná však na to, že školy nepatří jen krajům, ale i soukromým zřizovatelům. Co se týče Středočeského kraje, do nákladů jsme nepočítali platy, jak Josef Dobeš tvrdí, součástí faktury na 2 699 250 Kč, kterou jsme na ministerstvo odeslali, jasně dokladujeme, za co peníze fakturujeme, a to do poslední koruny - jde o prokazatelné náklady, jako jsou kancelářské potřeby, papíry, tonery do tiskáren atp.  

Jak jsem již avizoval, faktura je již po splatnosti, tento týden se tedy Středočeský kraj obrátí na soud.

Testy se nesmějí stát cílem, ale mají být pouze prostředkem

Josef Dobeš dnes rovněž představil svůj záměr plošného testování žáků základních škol. Obávám se, že se to může stát další výrazný problém a to jak pro ministerstvo, tak i pro celé české školství. Apeluji proto na důkladnou přípravu, důraznou a odbornou oponenturu a nikoliv zlehčování celé věci ve stylu, jak to Josef Dobeš předvedl na dnešním tiskovém brífinku "bude generálka, pak možná další anebo rovnou ostrá verze".

Ministru Josefu Dobešovi bych velmi doporučil, aby se podíval na zkušenosti ze zahraničí. Např. ve Spojených státech amerických totiž díky celoplošným testům nedošlo k pozvednutí úrovně školství, ale k pravému opaku! Důvodem je to, že školy začaly přizpůsobovat svou výuku přípravě na tyto testy. Jsou známy případy, kdy se ostatní látka potlačovala právě na úkor testovaných předmětů. Test nesmí být cílem, ale prostředkem ke zlepšení školství. Plošné testování se totiž může lehce stát z dobrého sluhy špatným pánem. Chyby ze zahraničí nás v tomto směru musí varovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama