Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2012 16:31:56

Ministr Fiala by neměl v přípravě klíčových změn ve školství ignorovat opozici

Ministr Fiala by neměl v přípravě klíčových změn ve školství ignorovat opozici

Sociální demokracie vítá, že vláda P. Nečase podle zpráv z médií vyslyšela naše opakovaná volání po zásadní změně v přístupu k učňovskému a odbornému školství v naší zemi.

Dlouhodobý nedostatek technicky zaměřených studentů a úspěšných absolventů je brzdou pro rozvoj ekonomiky a často hraje zásadní roli pro další působení zahraničních společností v naší zemi. Je nutné vrátit potřeby zaměstnavatelů a trhu práce zpět do hry! Není možné jít dlouhodobě v této oblasti proti proudu a tvářit se, že se nic neděje!
ČSSD proto iniciovala návrhy řešení, spočívají v přijetí organizačních a legislativních opatření, jež umožní větší sepětí s klíčovými zaměstnavateli a odbory. Na plánování kapacit, počtů a rozhodování o financování odborného školství by se také měli více podílet sociální partneři. Více praktické výuky by mělo probíhat u zaměstnavatelů samotných s využitím moderních technologií. Učňovská zařízení se musí vyrovnat s většími požadavky na rekvalifikace podle potřeb trhu práce.
Ke společnému jednání jsme vyzvali vládní koalici, ovšem zcela bez odezvy. Na rozdíl od ministra Fialy chtějí na tomto projektu spolupracovat např. zástupci cechů, firem, odborných škol a dokonce i zástupce rakouské hospodářské komory.
Školství není prioritou pravicové Nečasovy vlády. Koalice v této oblasti od začátku svého fungování nepatřičně tápe, navíc fatálně selhala v personálním obsazení pro tento resort, když bývalý ministr Josef Dobeš školství více než rok a půl systémově devastoval.
Ministr Petr Fiala se nyní vydal cestou přípravy a prosazování klíčových systémových změn s tím, že zcela ignoruje jakoukoli shodu v politické či odborné debatě. Jeho snaha protlačit svá opatření s využitím křehké vládní většiny a za pomocí několika přeběhlíků tyto plány devastuje. Pro zásadní změny, které posunou naše školství dál, budou respektovány příští vládou a budou platné několika dalších desítek let, je nutný politický kompromis a politická dohoda napříč politickým spektrem. Silová řešení na základě aktuální křehké převahy, které se snaží prosadit ministr Fiala, jsou nefunkční a neseriózní.
Fialovo ignorování politické shody je přitom patrné nejen u učňovského školství, ale také u vysokoškolského zákona, kariérního řádu, regionálního školství a v mnohých dalších oblastech.
ČSSD proto znovu vyzývá ministra Fialu k tomu, aby přestal ignorovat politickou opozici a začal o systémových změnách jednat na platformě všech politických stran, včetně ČSSD. Je to jedna z mála šancí, jak se v oblasti školství skutečně posunout k lepším výsledkům.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama