Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2010 10:07:21

Na Krakovci bude socha Husa

Na Krakovci bude socha Husa

Raport, autor: Pavel Sklenička, 13.4.2010

RAKOVNÍK. Středočeský krajský úřad chce zvýšit turistický ruch na Rakovnicku. Po jezdecké soše T. G. Masaryka v Lánech, kterou podpořil dvěma miliony korun, hodlá iniciovat také vznik památníku Jana Husa na Krakovci. Ještě letos by se mělo v rámci Husových slavností poklepat na základní kámen.

Letos 6. července si připomene 595 let od upálení mistra Jana Husa. K tradičním oslavám na Krakovci se chce letos připojit také Středočeský kraj. „Již jsme jednali se starostou obce a kastelánem hradu. Máme zájem se připojit k oslavám. Jde nám o to připravit program pro celou rodinu. Od soutěží pro děti, přes kulturní program pro všechny věkové kategorie. Oslovíme také místní řemeslníky, kteří by zde mohli prezentovat své výrobky," řekl nám náměstek hejtmana Marcel Chládek.

Součástí oslav by mělo být i poklepání na základní kámen budoucího památníku Jana Husa. „Umístění sochy jsme již projednali s památkáři, obcí i kastelánem hradu. Společně jsme našli místo, kde by památník mohl stát, aniž by pohledově rušil dominantu hradu, a přitom byl dostatečně viditelný a důstojný. Socha by měla být z přírodního materiálu. V současné době začínáme pracovat na výběru sochaře. Myslím, že Krakovec je vedle Křivoklátu jedno z dalších míst v regionu, které stojí za to navštívit. Dosavadní návštěvnost tomu ale zatím moc neodpovídá. Myslím, že památník mistra Jana by mohl Krakovec zatraktivnit," míní Marcel Chládek. Na oslavy by podle odhadů náměstka mohlo dorazit až pět tisíc lidí.

Starosta obce Petr Jelínek krajskou aktivitu vítá. Socha by podle jeho slov mohla stát hned u vchodu do hradu na pozemku Národního památkového ústavu. Co se oslav týče, obec odeslala na kraj návrh programu. „Začínat bychom chtěli 3. července, pokračovat 4. a skončit 5., kdy by oslavy vyvrcholily taneční zábavou u hospody," prozrazuje Jelínek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama