Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2012 14:32:18

Nedostatek míst v mateřských školách versus miliardy válející se na MŠMT

Nedostatek míst v mateřských školách versus miliardy válející se na MŠMT

Česká republika citelně trpí nedostatkem míst v mateřských školách, kdy se do nich letos podle studie CERGE-EI nedostalo bezmála 50 tisíc dětí.

Na ministerstvu školství se přitom "válí" desítky miliard korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK), které ministerstvo zřejmě nestihne vyčerpat a Česká republika o ně tak nenávratně příjde. Když jsem vládě navrhoval, aby prostředky z OPVK přealokovala do Regionálních operačních programů (ROP), kde by se daly právě využít mj. na výstavbu či rozšíření právě mateřských školek, tak na tuto výzvu nikdo nereagoval. Středočeskému kraji pak byla tato přealokace vládou dokonce zamítnuta.

Dnes se ukazuje, že to byla obrovská chyba. Česká republika příjde o miliardy a školek bude stále málo. Mateřské školy přitom nemají jen "hlídací" funkci, kterou chce vláda nesmyslně nahradit tzv. dětskými skupinami, ale je důležitou součástí vzdělávacího systému. Nedávno se například ukázalo, že děti, které neprošly mateřskou školou, nemají potřebné návyky a jejich výkony na základní škole jsou nižší, než u dětí, které mateřskou školu absolvovaly.

Plně chápu, že vláda už dnes nehovoří o tom, že její prioritou je školství a konkurenceschopnost České republiky, jak se holedbala dříve. Jedinou prioritou vlády je dnes přežít za každou cenu...
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama