Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2010 8:42:43

Nejlepší radniční weby jsou na Kladensku

Nejlepší radniční weby jsou na Kladensku

www.denik.cz, 2.4.2010

Praha – Když na vsi nechybí nadšení, dokáže obec připravit a udržovat své webové stránky aktuální často s větším elánem i profesionalitou než leckteré velké město. Stejně jako loni to ukázalo hodnocení v rámci soutěže Zlatý erb, do níž města a obce již tradičně přihlašují své internetové stránky. Ve Středočeském kraji se letos zapojilo 14 měst a 22 obcí.

V hodnocení poroty, mezi jejímiž členy dominovali informatici krajského úřadu, velmi dobře obstála webové prezentace Kostelce nad Černými lesy na Kolínsku. Při vyhlašování výsledků soutěže na krajském úřadu si zástupci tamější radnice přišli pro ocenění hned dvakrát.

Termíny schůzek přes internet

Za třetí místo v kategorii webů měst a za nejlepší elektronickou službu: přenosy ze zasedání zastupitelstva, které lze prostřednictvím internetu sledovat on-line - tedy v čase, kdy zástupci občanů skutečně jednají. Právě zájem středočeských radnic o zavádění webových služeb na svých internetových stránkách potěšil předsedu středočeské poroty, poradce hejtmana pro oblast IT Jaroslava Lišku. „Nejčastěji to bývá možnost objednávat si přes internet termíny schůzek a jednání," připomněl.

Protože vítězové jednotlivých kategorií postupují do celostátního kola, budou kostelecké webové stránky zastupovat střední Čechy v republikovém klání. Společně s nimi postupují také dvě internetové prezentace z kladenského regionu: v kategorii měst získali prvenství Slánští a mezi obcemi drží letos primát Koleč. Obě radnice přitom dobře vědí, co je nyní čeká; s účastí v republikovém kole už mají zkušenosti. Slaný i Koleč totiž ve středočeském kole Zlatého erbu zvítězily už předloni. V loňském roce byly nejlepším městem Mšeno na Mělnicku a mezi obcemi Ratměřice na Benešovsku, ocenění za nejlepší elektronickou službu putovalo do Černošic na Praze-západ.

Tlak ze strany firem, vše veřejně

Součástí hodnocení v rámci Zlatého erbu je také hlasování veřejnosti. Obyčejně bývá vyjádřením podpory, jakou nerenetovým stránkám své radnice „naklikají" místní občané. Letos se s největší podporou setkal web obce Studený na Benešovsku, loni cenu veřejnosti získaly Bukovany na Příbramsku.

Na to, že soutěž, jež se letos koná už podvanácté, není samoúčelným předáváním certifikátů, které pak ozdobí stěny radnic, ukázalo už samotné předávání cen nejúspěšnějším účastníkům středočeského kola. „Rozhodli jsme se dát na web i veřejné zakázky, i když pak město bude pod velkým tlakem firem, které pečlivě sledují, kdo vyhrál a za jakou cenu," připomněl po převzetí ocenění za první místo starosta Slaného Ivo Rubík (ODS). Na to okamžitě reagoval náměstek hejtmana Marcel Chládek (ČSSD): „Tuhle možnost nabízíme obcím už tři čtvrtě roku prostřednictvím webových stránek kraje." A oba muži se hned během slavnosti domluvili, že se v této věci sejdou k dalšímu jednání.

Cestovní ruch

Chládek je navíc přesvědčen, že užší spolupráce se správci internetových prezentací z radnic by výrazně mohla obohatit nabídku krajského webu. Na něj by rád doplnil odkazy na stránky jednotlivých obcí a měst - tím však představy o možných změnách nekončí. „Chybí mi stránka zaměřená ne cestovní ruch, kde by z jednoho místa bylo možno získat informace a současně si třeba i objednat lístek," řekl náměstek hejtmana.

Zvlášť v nynějším předvolebním čase se ale tyto záměry mohou setkat s kritikou politických oponentů. Ne že by je odmítali - poukazují naopak na zbytečné držení. Něco podobného se totiž plánovalo již za minulého vedení kraje - řada představ ale zůstala nenaplněna. „Noví vládci kraje vyházeli lidi, kteří připravovali rozmanité projekty," prohlásil bývalý hejtman Petr Bendl (ODS), podle něhož tak utrpěla nejen spolupráce s radnicemi, ale zejména s neziskovým sektorem - například v regionech Posázaví či Poberouní. „Ti lidé přitom neměli na čele napsáno Petr Bendl; byli potrestáni za to, že chtějí něco dělat, i když to s ODS nemělo nic společného," podtrhl někdejší hejtman.

Návštěvník se vrátí, pokud má důvod


Internetové prezentace musejí být živé - není nic horšího nežli web, na kterém viditelně nedošlo k žádné změně už několik měsíců - ale také přehledné. Nestačí pouze informace „dát na internet", ale je třeba požadované údaje uspořádat tak, aby pro uživatele byly snadno k nalezení. Tak své zkušenosti shrnul náměstek hejtmana a senátor Marcel Chládek, jenž podle vlastních slov sám využívá webových stránek většiny měst a obcí ve středních Čechách. Nejčastěji prý stránky města Rakovníka, kde žije a kde je také zastupitelem.


Častá aktualizace podle Chládka dokáže přimět návštěvníky, aby se na web vraceli a hledali nové informace. Zdaleka to přitom neplatí to jen pro prezentace měst a obcí. Jak Marcel Chládek připomněl, osvědčilo se mu to i u osobních webových stránek. „Když Deník napíše nějaký zajímavý článek, pověsím ho tam - a návštěvnost se zvedne," prohlásil při vyhlašování krajských výsledků soutěže Zlatý erb. Týdenní návštěvnost jeho stránek prý z počátečních dvou stovek týdne vzrostla až na nynějších pět tisíc. V té souvislosti připomněl, že ne všichni politici jsou na tom podobně: „V senátu jsem zaslechl debatu, kdy se jeden z kolegů chlubil druhému, že měl na svých stránkách tři sta návštěvníků. A co jsi provedl, že jsi tam měl tolik lidí, zněla odpověď."

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama