Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2010 9:00:00

Nová dálnice, místa ve školkách i modernizace nemocnic

Nová dálnice, místa ve školkách i modernizace nemocnic

Mladá fronta DNES - střední Čechy (střed), autor: Veronika Fejtková,3.6.2010

Dovedete si představit, že byste za dva roky vyjeli s in-line bruslemi do Ralska? Nebo za necelé tři odlétali na dovolenou ne z ruzyňského letiště, ale z Vodochod? To vše je podle plánů možné, i když zatím jen nakreslené na papíře.


Dálnice spojující Prahu s jihem Čech by se během deseti let měli dočkat Středočeši. Plánují se rovněž změny ve využití bývalého vojenského prostoru Ralsko, který leží na pomezí Středočeského a Libereckého kraje, a vznik nových mateřských škol. S modernizací počítají zdravotnická zařízení.
1. Dálnice na jih Čech

Do roku 2020 by měla konečně vzniknout nová spojnice Prahy a jižních Čech. Jezdit se po dálnici D3 mělo už dávno, ale už několik let se řeší, kudy povede. Počítá s ní přitom územní plán velkého územního celku a peníze by se zřejmě také našly.

Ministerstvo dopravy i Středočeský kraj jsou pro západní variantu. Ta vadí ministerstvu životního prostředí a ochráncům přírody, protože vede přes Posázaví. Dálnice by prý poničila přírodu. Mají proto svoji východní variantu, která kopíruje „benešovskou“ silnici a dálnici D1.

Některé obce jsou kvůli neexistující dálnici natolik zatížené dopravou, že už chtějí jediné: aby se konečně začalo stavět. „Jen ať už nějaká dálnice je,“ říká například starosta Miličína na Benešovsku Jiří Zíka. Stejně jako v Olbramovicích tudy projede více než dvacet tisíc automobilů denně a stávají se tam tragické nehody.

Posledním jednáním o dálnici bylo setkání starostů, kteří začátkem tohoto roku poslali dopis vládě. Chtějí, aby o trase rozhodla. Poslancům by mohl pomoci v rozhodování výsledek schůzek týmu expertů, kteří se přiklonili k západní variantě, vedoucí přes Posázaví. Zda je to nějak ovlivní, není jisté.
2. Nová místa ve školkách

S nedostatkem volných míst v mateřských školách se středočeská města a obce potýkají už několik let. Letos chybí ještě více míst než v loňském roce.

„Dceru mi do školky přijali až napotřetí. A to z části rozhodla náhoda, jedno místo se uvolnilo,“ vzpomíná na svou nedávnou zkušenost Marcela Horáčková z Hrdlořez na Mladoboleslavsku. Kraj slibuje, že míst v mateřských školách bude přibývat. Už teď jedná s úředníky v Evropské komisi v Bruselu kvůli převedení peněz. Jde o přesunutí půl miliardy korun určených například na obnovu měst na rozšíření školek a rozvoj škol.

„Komise zatím nerozhodla,“ přiznal náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek (ČSSD). Protože však není čas čekat, poputuje do školství už teď 600 milionů korun z Regionálního operačního programu. Na rozšíření mateřských škol z tohoto balíku půjde 331 milionů korun. Některé školky by podle Chládka mohly zvládnout dokončit přestavbu rychle, aby do nich předškoláci mohli nastoupit už letos v září. Tam, kde bude stavba problematičtější nebo rozsáhlejší, se práce mohou protáhnout. „Počítám zhruba do roku 2011 nebo 2012,“ řekl Chládek. Školek by pak podle něj v budoucnu mělo přibývat i z peněz určených k rozvoji měst a obcí.

3. Rozvoj zdravotnictví

Středočeské nemocnice se postupně přibližují pražským v oblasti diagnostiky, léčení i operačních zákroků. Tento trend bude podle lékařů postupovat i v následujících letech. Důvodů je několik. V kraji jde do nemocnic stále víc peněz a léčí v nich lékaři, kteří mají zkušenost z pražských nemocnic a ze zahraničních stáží.

„Někdo zkusí novou metodu, ostatní se ji naučí a dostane se i do menších nemocnic. Medicína jde strašně rychle kupředu. Já to dělám třicet let, v životě to není nic, ale v medicíně strašně moc,“ popsal zástupce ředitelky kladenské nemocnice Vladimír Lemon.

Příkladů zákroků, které dřív středočeští lékaři nedělali, je mnoho. Když dříve pacient v Kolíně potřeboval operaci štítné žlázy, laparoskopickou operaci střeva nebo bandáž žaludku, musel do Prahy. Teď už tyto zákroky běžně dělají kolínští lékaři.

4. Ralsko - ráj bruslařů?

Bývalý vojenský prostor Ralsko leží na území Středočeského a Libereckého kraje. Dosud sloužil hlavně armádě. S tím však bude podle plánů politiků konec.

Do dvou let by měl v Ralsku vzniknout rekreační a sportovní areál. Středočeští krajští radní o tom rozhodli začátkem letošního ledna.

Na 100 hektarech území středních Čech by podle studie měla být největší in-line dráha v Česku. Pro začínající bruslaře se plánují krátké dráhy, pro pokročilé pak trasy v délce 10 až 15 kilometrů. V návrhu je také rozsáhlá síť cyklostezek, stezky pro jízdu na koních a motokárách. V zimě by se poté podle studie mohly in-line trasy a cyklostezky změnit na lyžařské běžecké tratě.
5. Mezinárodní letiště II

Zhruba na začátek roku 2013 plánuje společnost Letiště Vodochody, patřící firmě Penta Investments, otevřít v obci Vodochody, jen pár kilometrů od metropole, nový mezinárodní airport. Proti tomuto záměru jsou tisíce obyvatel z přilehlých obcí. Společnost Letiště Vodochody už několik měsíců pracuje na doplnění studie o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). K ní se pak budou opět vyjadřovat obce a musí ji schválit ministerstvo životního prostředí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama