Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2010 11:20:00

POLITIKA: Senát bude kandidáty do ÚOOÚ a na ombudsmana volit 23. června

POLITIKA: Senát bude kandidáty do ÚOOÚ a na ombudsmana volit 23. června

www.ceskamedia.cz, ČTK, autor: mhm, pba, (mr), 18.5.2010

Senát má volit předsedu a dva inspektory Úřadu pro ochranu osobních údajů na příští schůzi, která začne 23. června. Chce na ní vybrat také své dva kandidáty na budoucího veřejného ochránce práv po Otakaru Motejlovi, kterého bude volit sněmovna. ČTK to dnes řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Zatímco s navrhováním kandidátů na ombudsmana mají senátoři podle Sobotky čas až do 21. června, na nominace adeptů na ochránce soukromí mají už jen do čtvrteční půlnoci. Předseda senátní volební komise Tomáš Grulich (ODS) uvedl, že zatím obdržel nominace tří kandidátek na inspektorky úřadu, na předsedu úřadu však zatím žádnou. Zcela určitě ale bude podle Grulicha navržen dosavadní šéf úřadu Igor Němec, který se rozhodl znovu kandidovat.

Senátoři ČSSD by podle jejich místopředsedy Marcela Chládka rádi nominovali kandidáta na inspektora úřadu. Klub podle jeho místopředsedkyně Jiřiny Rippelové dnes v tajných volbě vybral Josefa Vaculu, někdejšího předsedu zlínské krajské organizace ČSSD. Třetí ze senátních frakcí, Klub TOP 09 a Starostové, se má podle jeho předsedkyně Soni Paukrtové o nominaci teprve radit.
Úřad pro ochranu osobních údajů má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Za porušení zákona jim smí udělit mnohamilionovou pokutu a nařídit zničení shromážděných údajů.

Funkční období předsedy úřadu, který je vybírán k 1. září, je pětileté, inspektoři jsou voleni na deset let. Do funkcí je jmenuje prezident. Ze sedmi inspektorů úřadu letos 1. října končí mandát Miloši Dokoupilovi, někdejšímu vedoucímu referátu sociálních věcí Okresního úřadu v Hodoníně, a bývalému řediteli Kongresového a vzdělávacího centra ministerstva životního prostředí Miloši Šnytrovi. Dokoupil na rozdíl od Šnytra už kandidovat nechtěl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama