Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2010 10:00:00

Pivní slavnosti se staly terčem politických půtek

Pivní slavnosti se staly terčem politických půtek

Deník, autor: Milan Holakovský, 21.4.2010

Pravici a levici silně rozhádaly přípravy středočeského Oktoberfestu konaného v máji.
Praha - Terčem ostrého sporu mezi bývalým a současným hejtmanem Středočeského kraje se stal nápoj, který ani jeden z nich neodmítá. Pivo. Nejde vlastně o pivo obecně, ale o to, jež bude 1. května vypito během Středočeských pivních slavností na letišti ve Velké Dobré nedaleko Kladna.

A ještě přesněji: spory se vlastně točí kolem samotného konání této akce, kterou vedení kraje organizuje s cílem propagovat jednotlivé středočeské pivovary, podpořit malé a střední podnikání - a zároveň pomoci rozvoji cestovního ruchu.

Podle náměstka hejtmana Marcela Chládka (ČSSD) slavnosti současně nabídnou společensko-sportovní a zábavní program. „Včetně akcí pro děti," připomněl Chládek. Opozici v krajském zastupitelstvu je však chystaný první ročník pivních slavností trnem v oku.

Předvolební termín

„Komunisté a sociální demokraté za něj z krajského rozpočtu utratí dva a půl milionu korun. A jeho konání naplánovali tak, aby se stal součástí rozjeté kampaně před parlamentními volbami," kritizuje bývalý hejtman Petr Bendl. Vynaložené peníze by podle něj měly být raději použity na financování oprav silnic, škol, provoz domovů důchodců a dalších sociálních zařízení i na další věci podstatné pro obyvatele kraje. „Je to hrubé zneužití peněz obyvatel kraje k propagaci několika sociálně demokratických politiků včetně hejtmana Ratha těsně před volbami," durdí se Bendl.

Obvinění, že by šlo o předvolební agitaci placenou z krajských peněz, však hejtman David Rath (ČSSD) odmítá. Podle jeho slov jde o akci známou i z jiných regionů - přičemž například pražské pivní slavnosti přesvědčivě ukázaly, že o podobná setkání milovníků pěnivého moku má veřejnost zájem. „Inspirovali jsme se Oktoberfestem, který je široce podporováván Bavorskem i městem Mnichov," podotkl Rath, jenž popírá, že by akce měla cokoli společného s volbami. „Sociální demokracie to nepořádá ani se tam nebude nijak propagovat," zdůraznil. A vysvětlil, že na počátku května se slavnosti konají proto, aby mohly přilákat co nejvíce lidí. Kdyby se čekalo, až bude po volbách, přijde léto. „A o prázdninách těžko dělat pivní slavnosti," míní hejtman.

Bendl ale trvá na svém: akce je načasovaná přesně do vyvrcholení předvolební kampaně. A nejen to. „Na propagačních plakátech, letácích, reklamních bannerech, v zaplacené inzerci i na billboardech je v kostýmech vyfocen právě David Rath se svou vedoucí oddělení útvaru poradců Barborou Haberovou-Snopkovou, s krajským radním za ČSSD Milošem Peterou a se zástupcem ředitele krajského úřadu Zdeňkem Štětinou. To už hraničí s budováním kultu osobnosti," skřípe Bendl zuby.

Prohýřené peníze

Jedním dechem ale sám pozvedá hlas na obhajobu akce, kterou kraj pořádal v éře jeho vlády. „Rath se bude bránit tím, že my jsme zase pořádali Královský průvod na Karlštejn. Do této akce, která skutečně přispěla k rozvoji cestovního ruchu, se však zapojilo množství obcí i jejich obyvatel," řekl Bendl s tím, že podstatnou část nákladů zaplatily fondy Evropské unie na podporu turistiky. „Kraj akci podporoval pouhou třetinovou částkou ve srovnání s tou, kterou nyní prohýří hejtman Rath," tvrdí exhejtman, jenž je v současnosti řadovým krajským zastupitelem v opozičních lavicích. Rath však Bendlovu akci na Karlštejně, kde se tehdejší hejtman podle jeho slov „za zbytečně utracených 12 milionů naparoval v kostýmu šlechtice", kritizoval hlavně v době, kdy sám byl v opozici. V rámci nynější polemiky kolem pivovarských slavností připomíná spíše Bendlovy Hejtmanské dny. „Byly plně hrazeny z rozpočtu kraje a jeden stál milion korun. On tam lidem hrál na kytaru," řekl Rath na adresu předchůdce.
Na pivních slavnostech ale Bendl jistojistě nezadrnká. Milost v jeho očích nenachází tato akce současného vedení kraje ani v souvislosti s tím, že bude spojena s charitativní akcí -část z ceny každého prodaného piva má posloužit dobré věci. „Ano, výtěžek má být určen pro záchrannou službu a kladenský dětský domov. Ale kdyby jim rovnou dali těch 2,5 milionu, udělali by lépe," míní bývalý hejtman.
Bendlovy údaje o nákladech, které si akce vyžádá, ale hejtman Rath zpochybnil. Rozpočet prý byl stanoven v řádu statisíců korun. „Jde asi o 1,5 milionu," řekla Deníku mluvčí hejtmanství Berill Mascheková. Také ona zmínila inspiraci pivními slavnostmi v Mnichově. „Ale nebude to tak monstrózní," ujistila.

Fakta o pivních slavnostech

* Konají se 1. května na letišti ve Velké Dobré na Kladensku * Doprovodný program startuje v 11 hodin a pokračuje do večera * Prezentovat se budou středočeské pivovary: Herold Březnice, Bakalář Rakovník, Ferdinand Benešov, Postřižinský pivovar Nymburk, Pivovar Klášter, Pivovar Vysoký Chlumec, Hubertus Kácov, Berounský medvěd, Pivovarský dvůr Chýně, U Bezoušků Průhonice, U Kozlíků Kladno, Poddžbánský pivovar Mutějovice, Pivovar Krušovice a Velkopopovický Kozel * Chystají se soutěže pro jednotlivé pivovary včetně vyhlášení nejoblíbenějších piv slavností * V hudebním programu se představí Patrola se staropražskými písničkami, Petr Spálený a jeho Apollo Band, skupina Tabák (Kabát revival), dámská hravá kapela Viktorky, folkcountryová skupina Pozdní sběr, formace Děda Mládek Illegal Band a jazzdixielandové vystoupení nabídne Brass Band * Mezi doprovodnými programy nebude chybět příjezd pivního krále a jeho křest * Pro veřejnost jsou připraveny lety balónem a soutěže, nechybí ani program pro děti * Výtěžek z akce bude použit k charitativním účelům (na něž mí jít určitá částka z každého piva) * Návštěvníci festivalu nebudou platit žádné vstupné * Na letiště Velká Dobrá bude zajištěna kyvadlová doprava z Kladna-Kročehlav a Kladna-Rozdělova.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama