Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2010 9:00:00

Půl miliardy korun - účet za státní maturitu, která nebude

Půl miliardy korun - účet za státní maturitu, která nebude

E15.cz, 27.4.2010

Projekt státní maturita lze směle označit za zmatek, v němž se žádný státní úředník nevyzná. Nikdo z odpovědných lidí není schopen přesně říct, kolik peněz a v jakém roce státní maturita stála, výdaje přitom už překročily půl miliardy korun, píše v úterním vydání deník MF Dnes.


Z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání a z výročních zpráv Centra pro přípravu státních maturit, které se podařilo MfD získat, vyplývá, že jen příprava maturit stála téměř 600 milionů korun. A dalších čtvrt miliardy za ně měl stát utratit každý rok po jejich spuštění. Avšak k tomu pravděpodobně nikdy nedojde.

Dostat od ministerstva školství, které je nadřízeným orgánem Centra pro přípravu maturit (Cermat), podrobnější přehled výdajů za jednotlivé roky s vyčíslením největších zakázek je nemožné. „Jde o součet osobních nákladů a ostatních běžných výdajů za dané období v poměru zhruba jedna ku jedné,“ odpověděla například mluvčí úřadu na opakovanou prosbu o vyčíslení, na co přesně peníze v jednotlivých letech šly. Jen loni se výdaje za maturitu pohybovaly kolem sta milionů korun, zatímco ministerstvo je vyčíslilo na 112 milionů. Cermat je podle mluvčího Petra Habáně odhaduje na 96 milionů korun s tím, že údaj je neoficiální, uvádí list.


„Bojím se, že spousta výdajů za minulé roky ani není dohledatelná,“ tvrdí senátor za ČSSD
Marcel Chládek, který se stal jedním z největších bojovníků proti státní maturitě a stěžoval si na financování projektu u antimonopolního úřadu. Byla to však právě ČSSD, kdo projekt prosadil a v minulých letech nejvíce hájil. „Ale před 14 lety byly ve školství úplně jiné podmínky, dneska jsou nůžky mezi školami mnohem více rozevřené a není možné dělat jednu standardizovanou zkoušku v jednom termínu,“ cituje MfD Chládka.


Vše nasvědčuje tomu, že ambiciózní projekt nepřežije volby, protože po nich ho čeká v lepším případě odklad, stále pravděpodobnější je však úplné zrušení. K více než půlmiliardovému účtu se však nikdo z politiků nehlásí.

 

Šéf ČSSD Jiří Paroubek nedávno v televizní debatě prohlásil, že jeho strana dává přednost jinému řešení. Ještě v roce 2007 byl zklamaný, když poslanci maturity odložili. „Model státních maturit není schůdný ani morálně, ani technicky a stal se směšným,“ uvedl v pondělí. Podle něj má ČSSD už dva roky připraven jiný model standardizovaných zkoušek. „Odpovědnost za nedokončení projektu nese vláda ODS, která zde tři roky vládla,“ dodal podle MfD Paroubek.


Lídr ODS Petr Nečas mu to vzápětí vrátil: „Jiří Paroubek si nevidí do úst. Vláda měla už v roce 2006 v programovém prohlášení odklad maturit. Ale ČSSD je ještě nedávno hájila, ačkoli ODS upozorňovala, že jsou špatně připravené.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama