Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2012 15:12:06

Raději než rušit praktické školy by vláda měla podpořit předškolní vzdělávání

Raději než rušit praktické školy by vláda měla podpořit předškolní vzdělávání

Poté, co Evropský soud pro lidská práva konstatoval, že Česko diskriminuje romské žáky, ministerstvo školství hledá způsob, jak s nimi naložit a snaží se změnit přístup k umisťování dětí do praktických škol.

Podle mne jde v tomto směru vláda zcela špatným směrem. Je totiž naprosto zbytečné házet tento problém na praktické základní školy, které dělají svou práci dobře. Tento hon na čarodějnice - praktické základní školy - by měl být řešen zcela jinak, a to podporou předškolního vzdělávání. Tuto oblast - která je podle mého názoru klíčová pro rozvoj dítěte - vláda však zcela opomíjí, případně navrhuje nesmyslné dětské skupiny, které jsou spíše pouhou hlídací službou.
Je totiž prokázáno, že pro dítě, které navštěvuje kvalitní mateřskou školu, je vstup do 1. třídy jiný, než pro to, které do mateřské školy nechodí nebo nikdy nechodilo. Tento rozdíl je mnohdy velmi zásadní. I proto ČSSD navrhuje, aby byl poslední rok mateřské školy pro všechny děti povinný a bezplatný. Děti z vyloučených lokalit totiž mateřské školy nenavštěvují, a i proto zaostávají a můžou se dostat do praktické základní školy, aniž by tam fakticky patřily.
Jako předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR zároveň nabízím zástupcům petentů projednání petice -"Nerušte praktické školy" na půdě Senátu PČR, protože se jedná o velmi závažnou problematiku a pouhá perzekuce praktických škol je cestou do slepé uličky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama