Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2010 9:00:00

Rakovník posílí rozpočet o 25 mil.Kč, prodá podíl v teplárně

Rakovník posílí rozpočet o 25 mil.Kč, prodá podíl v teplárně

Autor: ČTK, 20.6.2010

Rakovník -- Rakovník navýší svůj rozpočet o 25 milionů korun, které utrží odprodejem podílu ve společnosti Tepelné zásobování Rakovník (TZR). Obchodní podíl ve firmě zásobující teplem zhruba polovinu bytových domů ve městě projevila zájem společnost Energie AG Teplo Bohemia. Zastupitelé budou v pondělí jednat o tom, jak získané prostředky rozdělit, řekl ČTK mluvčí města Jan Polák.

Vedení radnice chce získané peníze investovat mimo jiné do revitalizace bývalého židovského ghetta, výstavby lávky přes Rakovnický potok, oprav silnic či údržby zeleně. Opozice za KSČM se ale obává rozpuštění peněz v rozpočtu bez výraznějšího efektu a navrhuje věnovat sedm milionů do fondu, z nějž by se přidělovaly prostředky na konkrétní investiční akce.

Rakovník v letošním roce hospodaří se schodkovým rozpočtem s plánovanými příjmy 435 milionů korun a výdaji 452 milionů. Ke krytí schodku využívá přebytku hospodaření z minulých let. Do letošního rozpočtu muselo město zapracovat i splátky dvou úvěrů, které si vzalo loni na výstavbu školní jídelny a poslední fázi přestavby čističky odpadních vod.

Většinový podíl v TZR patří rakouskému koncernu Energie AG, město dosud drží 34 procent. Energie AG Teplo Bohemia radnici oslovila s tím, že její podíl odkoupí. Radní poté zveřejnili záměr odprodeje obchodního podílu za minimální cenu 25 milionů korun a čekali, zda se nepřihlásí více zájemců. Nikdo jiný se ale neozval.

Rakovnický opoziční zastupitel a hejtmanův náměstek Marcel Chládek (ČSSD) se záměrem prodat podíl města v TZR souhlasí, peníze jsou podle něj za současné situace určitě potřeba a držet podíl, který není většinový, nemá opodstatnění. Cena 25 milionů se mu ale zdá nízká. Starosta Zdeněk Nejdl (ODS) naopak tvrdí, že tato cena je dostatečně vysoká a město by podle něj těžko dostalo více. Podle Poláka radnice peníze dostane ve dvou splátkách, část při podpisu smlouvy a zbytek na podzim.

Firma TZR vznikla v roce 1996 jako jedna z nástupnických společností Okresního podniku bytového hospodářství Rakovník. Zabývá se výrobou a rozvody tepla, vodoinstalatérstvím, topenářstvím, montážemi měřidel, výrobou elektřiny, poskytováním technických služeb a specializovaným maloobchodem a velkoobchodem. Zásobuje teplem přibližně polovinu bytových domů v patnáctitisícovém Rakovníku a kromě toho vytápí také úřady a školy. V roce 2009 dosáhla podle jednatele Jana Hladíka obratu kolem 50 milionů korun.

Energie AG je předním infrastrukturním koncernem v Horním Rakousku. Prostřednictvím svých dceřiných společností a majetkových účastí je v České republice aktivní na vodohospodářském trhu, v oblasti likvidace odpadu, tepla a veřejného osvětlení.

khj dp

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama