Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2013 9:33:27

Rodiče by neměli mít obavu poslat své dítě do kterékoliv základní školy

Rodiče by neměli mít obavu poslat své dítě do kterékoliv základní školy

V souvislosti se zápisem do prvních tříd základních škol se opět ukazuje problém, že rodiče pátrají, která základní škola by byla pro jejich ratolesti tou nejlepší - zda je ta či ona škola lepší na matematiku či na jazyky apod.

Nutno podotknout, že stejná diskuse byla vedena v minulosti ve Finsku. Tamní politici se s tímto problémem vyrovnali tak, že dbali na to, aby každá základní škola byla stejně kvalitní, a aby tedy rodiče nemuseli zapisovat své děti do některé ze vzdálenějších škol místo té, kterou mají, jak se říká, za humny. Jsem přesvědčen, že podobnou cestou bychom se měli vydat také.
Osobně jsem přesvědčen, že by rodiče měli mít jistotu, že škola, která je například v jejich obci, nabídne stejnou kvalitu výuky, jako škola, do které by jejich dítě muselo dojíždět autobusem desítky minut. Nemusím asi připomínat, že s dojížděním je spojena také spousta bezpečnostních rizik.
České základní školství by se tedy jednoznačně mělo vydat finským směrem a nikoliv tak, že každá základní škola je zaměřena jinak a nabízí tedy různou kvalitu vzdělávání. Je zde totiž také rozdíl v tom, že zatímco rodič v Praze si může vybírat hned z několika základních škol, rodič z venkova takovou možnost nemá. I to je důvod, proč jsem inicioval v minulém roce petici proti reformě financování regionálního školství z pera exministra Dobeše, která by fakticky zlikvidovala až 80% venkovských škol.
Rodič by měl pečlivě vybírat střední školu, případně také tu vysokou, ale nikoliv základní - tam by měla být garantována stejně kvalita u všech.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama